De necrezut! Invenția unei fetițe de doar 12 ani poate soluționa problema efectelor adverse după medicamente!

592
1
De necrezut! Invenția unei fetițe de doar 12 ani poate soluționa problema efectelor adverse după medicamente! - 4554600x353-1503470567.jpg

Articole recomandate

Când luați un medicament nou, este adesea greu să știți dacă veți avea un efect secundar, cum ar fi greața sau o erupție cutanată. Aceste reacții adverse pot crea o mulțime de probleme, uneori chiar mortale, scrie secretelesanatatii.info

Sofia Tomov este una dintre cei 10 finaliști ai Discovery Education 3M Young Scientist Challenge.


Ea s-a clasat pe acest loc pentru munca ei cu algoritmi de calculator care ar putea alege oamenii ce nu au un răspuns cuvenit și dezvoltă efecte adverse după medicamente.

Această fetiță a fost inspirată după vizionarea reclamelor farmaceutice cu lista lor lungă de efecte secundare enumerate la sfârșit.

Când s-a uitat mai mult la ea, a fost surprinsă să afle că reacțiile negative din luarea de medicamente sunt considerate a patra cauza principală de deces în SUA.

Oamenii de știință au stabilit că există anumite mutații genetice care se pot asocia cu careva reacții negative pentru anumite medicamente. Însă medicii trebuie să știe dacă pacienții lor au mutații speciale. Ei trebuie să găsească o mutație într-un genom de miliarde de baze de informație.


Astfel, Sofia Tomov a ieșit să găsească un algoritm computerizat care să-i ajute să sorteze codul genetic. S-a stabilit la un algoritm numit Apostolico-Giancarlo, pe care la pus în funcțiune pe mai multe procesoare.

Obiectivul următor al acestei fetițe este să continue să lucreze la acest proces pentru a face posibilă determinarea mult mai rapidă a mutației genetice.


Comentează știrea

ela
23 august 2017
break news

https://www.facebook.com/mihai.robert.35/posts/1490363041029035?pnref=story

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4744 secunde