Dezlegare la pește, în week-end! Mare atenție de unde vă cumpărați produsele!

662
2

Articole de la același autor

Chiar dacă afară ninge mai ceva ca în decembrie, mai avem numai două săptămâni până la Paște. Așa că duminica aceasta,
de Sărbătoarea Bunei Vestiri, și duminica următoare, de Florii, este dezlegare la pește.  Constănțenii au început deja să dea târcoale piețelor, să verifice prețurile și să își facă planurile pentru cele două mese de sărbătoare, însă comisarii Protecției Consumatorilor ne atrag atenția să avem grijă de unde ne aprovizionăm, să nu riscăm să ne îmbolnăvim. 


"Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor. Având în vedere consumul tradițional de pește cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea", ne sfătuiește Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.


Verificați consistența, ochii și urechile peștelui


Pentru ca peștele și produsele din pește să nu prezinte un pericol pentru sănătatea noastră și a familiei noastre, acesta recomandă să fim atenți la aspectul exterior al produsului pentru a ne forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime. 


"Nu achiziționați produse cu suprafața mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare. Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din pește și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Întotdeauna solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului", mai spune șeful ANPC.


Numeroase nereguli în piețe


Acesta avertizează că în anii anteriori, inspectorii ANPC au găsit la comercializare foarte multe produse neconforme, periculoase pentru consumatori. Tacticile de păcălire sunt foarte numeroase, de la amestecarea peștelui vechi cu cel proaspăt, până la schimbarea etichetei, astfel încât produsul să fie în termen de valabilitate. De exemplu, la o pescărie era expus spre vânzare, pe pat de gheață, chefal proaspăt care prezenta mușchiul cu o consistență flască, burta moale umflată, iar alături chefal proaspăt și fără deficiențe. De asemenea, deseori, comisarii au întâlnit produse expirate, vizibil alterate, dar care în documente păreau proaspăt pescuite.


"O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinși, consistență flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afara spațiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu și neautorizat, pește sărat (șprot și plătică), depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător", completează directorul ANPC.


Comentează știrea

Alex
22 martie 2018
Atentie!!!!

Nu cumparati peste de la turcoaica de la Brick din capat. Am luat de 2 ori si m-am dus cu el inapoi. Vinde peste stricat.

vbklș
23 martie 2018
kkkk

Icoanele bisericale "strică" și mai mult ! "Că cum" ți le vând activiștii sutanați, mai rar: te cumpără cu minte cu tot ! ..."Dezlegare" de la închipuirile grotești de pe pereți și lemne SE POATE ? Cu polologhia - vezi mai sus - a popalăilor smintitori ! Nu poți mânca, căca fără să gândești la duhovnicale bolnăvicioase ale popilor ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4122 secunde