Școli fără asistent medical, fără medic școlar, fără cabinet medical

Directori terorizați! "Au vrut să-mi dea amendă de 5.000 de lei, e ridicol"

7227
17
Directori terorizați!
În timp ce mai bine de jumătate din elevii din județul Constanța nu beneficiază de asistență medicală în școli, autoritățile și instituțiile statului nu știu cum să paseze responsabilitatea de la una la alta pentru că nu sunt în stare să angajeze medici școlari și au găsit soluția să-i amendeze personal pe directorii de unități de învățământ. 


În condițiile în care Ministerul Sănătății ține posturile blocate și nu vrea să angajeze medici școlari, autoritățile locale nu au bugete să-i contracteze și să-i plătească direct, în peste jumătate din unitățile de învățământ din județul Constanța nu există medic sau asistent școlar, nu există cabinet medical, iar cabinetele stomatologice le numeri pe degete. 


Conducerile școlilor sunt presate să asigure asistență medicală pentru elevi, dar sunt la mâna primăriilor și a Ministerului Sănătății pentru a angaja medici. Iar ridicolul situației nu se termină aici: pentru că nu și-au îndeplinit această obligație, Direcția de Sănătate Publică îi amendează pe directori personal, și nu școala sau primăria, cu sume de ordinul miilor de lei. 


"Conform legislației în vigoare, conducerea unității de învățământ are obligativitatea de a asigura asistența medicală în școală, într-un cabinet medical amenajat și dotat corespunzător, potrivit regulilor impuse de normativele sanitare. Acolo unde nu au medic școlarist, pentru că știm că rețeaua de medici cu această specializare este mult redusă în prezent, directorii de școli trebuie să solicite autorităților locale să asigure contractarea de servicii de asigurare medicale de către un medic de familie sau generalist", atrage atenția directorul adjunct al DSP Constanța, Ramona Iliuță. 


Mai mult decât atât, directorii de școli sunt obligați să doteze și cabinetele de medicină dentară și să se asigure că aparatura este corect sterilizată. 


Potrivit inspectorului școlar general, prof. Petrică Miu, în anul 2014, în județul Constanța figurau 114 unități școlare cu cabinet medical și 16 unități cu cabinet medical dentar. 


"Trăim o piesă de teatru ridicolă!"


Însă lucrurile sunt extrem de complicate, cu toată bunăvoința directorilor de școli. 


"De doi ani trimitem adrese în toate direcțiile, la Ministerul Sănătății, la DSP, la ISJ, la autoritățile locale, prin care cerem arondarea unui medic și a unui asistent medical școlar. Ministerul Sănătății mi-a răspuns că nu există posturi și că nici nu se pot înființa. La sfârșitul săptămânii trecute, mai precis vineri, o echipă de la DSP mi-a pus în vedere ca până luni să efectuăm triajul epidemiologic. La începutul acestei săptămâni, am fost la sediul direcției și, pentru că nu am făcut triajul, au vrut să îmi dea mie, persoană fizică, o amendă de 5.000 de lei", povestește prof. Radu Buzan, directorul Școlii Tuzla. 


Deși situația poate părea absurdă, singurul răspuns pe care directorul l-a primit de la conducerea DSP a fost: "Dumneavoastră trebuie să faceți demersurile și sunteți pasibil de amendă". În replică, Radu Buzan spune că a făcut 15 adrese, iar în doi ani, nu a primit niciun răspuns. "Primăria trebuie să contracteze medicul. Dar amenda o primesc eu, pe persoană fizică. Trăim o piesă de teatru ridicolă!", completează directorul Școlii Tuzla. 


Școli care nu vor avea niciodată cabinet medical 


La rândul său, inspectorul școlar general recunoaște că este la curent cu aceste probleme și că se caută soluții pentru a se putea asigura asistență medicală elevilor. 


"Le-am cerut directorilor de școli ca, dacă există un spațiu unde se poate amenaja cabinet școlar, să ne trimită adresă, prin care să solicităm autorităților locale dotarea acestora. De asemenea, Instituția Prefectului va face solicitări către Ministerul Sănătății pentru a mai aloca posturi de medic și asistent școlar, măcar pentru anul viitor. Sunt însă unități, cum ar fi Școala nr. 30, Școala 
nr. 29, Școala nr. 24 din Constanța, unde nu vom găsi spațiu pentru a face cabinete medicale. Acestea sunt deja supraaglomerate și nu au săli disponibile", admite șeful ISJ Constanța.


Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Radu
18 octombrie 2017
Miu sa-si dea demisia!

La ce a mai invitat acest Miu Petrica maior ISU si comisar OPC, doctori DSP, daca stia ca n-a facut nimic si nici legea n-o mai stie! cum sa dai amenzi persoanelor fizice, directori, dar ce astia sunt directorii acasa la ei sau directorii unor institutii de stat? Miu e total nepregatit, slab tare, n-are habar de lege!

MIU SI CODREANU
18 octombrie 2017
preocupari "inalte"

Miu era preocupat la sedinta cu directorii sa-i faca observatie lui Codreanu ca butoneaza pe telefon. saraca femeie i-a aratat ca telefonul era chiar in geanta. deci atentie Codreanu ca urmezi tu sa fii data jos dupa Bucovala! Data trecuta te-a jignit Miu ca nu cunosti adunarea, decat scaderea ca tot tai clase la scoli iar acum iti avea pregatita ciorna de acasa ca indiferent ca butonezi ori nu el iti facea observatia si de-ti uitai telefonul acsa, bai fata! asta te intrece deja! oricum te-ai pierdut apoi cand ai inceput sa vorbesti la microfon! asa va trebuie daca sunteti fraiere!

insp ad Dragomir
18 octombrie 2017
m-ati observat, da?

d-le Petrica Miu, ati vazut ca eu v-am lins din palme da? pe mine sa ma protejati, va rog! ati auzit cum am vorbit: ".." eu nu voi spune cifre ca si Codreanu, nu stau nici la pupitru ca ea, ma dezic de cele ca ea, fac tot ce-mi spuneti numai sa ma lasati aici in gasca asta a voastra, eu nu sunt cu Codreanu...nuu!!!"

fetitele lui miu
18 octombrie 2017
in fustite

ce jalnic! ce faceti fetelor, ce v-a dat inspectorul general Miu sa mancati de v-ati prostit asa tare? asta va inlocuieste pe toate , va ia la rand, n-ati vazut ce-a zis? nu va mai lamentati pe comentarii scrise, fiti si voi barbate, adica inghititi ca curcanii ce va indeasa pe gat, toate rahaturile!

codreanu
18 octombrie 2017
umilinta!

d-na Codreanu ati lasat un arogant sa mature cu reputatia d-voastra in plen. va credeam mai scorpie! ori ati amutit la asa grosolanie marca "a la miu". mi-e mila de munca d-voastra, adica chiar asa scorpie dar munciti foarte mult si vine un tractorist sa va zica ce sa faceti? hai schimbati-va d-na ca va stim ca puteti fi si dragon. succes! sincer va apreciez mult si am incredere ca ii puteti arata locul acestui needucat Miu.

COLEG
18 octombrie 2017
tabere si Kim Jong-un

o o o!!! chiar ce tabere vizibile ne-a fost dat sa vedem la sedinta cu directorii. tabara lui miu cu dragomir si sa vedem ce debarcari mai pregateste KIM JONG-UN. VA PUTETI FACE HARAKIRI, ca oricum va executa pe toti inpectorii acest KIM. ce tare era in gura si ce o mai certa pe codreanu, asta asa ca sa aiba de ce s-o dea jos. parerea mea e sa faceti repede un protest sa-l dati jos pe Miu pana nu va da asta jos pe toate, dragele de voi ca degeaba ati luat voi functiile astea cu examen. deja a schimbat 4 inspectori. unul cate unul va ia. ori va convertiti ori va mazileste.

teatru
18 octombrie 2017
traim o piesa de teatru ridicola

ce bine ati spus, chiar asa nimeni nu s-a gasit sa-i spuna lui Miu ca e ridicol si n-are castig pe termen lung dupa cum a plecat la razboi impotriva celor ce munces. Dragomir a fost cea mai ridicola, sa-i spuna si asteia cineva ca e jalnica ! ridicati-o mai colegi ca e aplecata rau !

observator
18 octombrie 2017
terorizati

nu pareau asa terorizati directorii dupa cum spune articolul. cu totii si-au data seama de mizeriile pe care incearca sa le faca Miu si i-a retezat-o clar si punctual ca asta nu cunoaste multe si e ramas mult pe laturi, noroc ca-i fac colegele cate o foaie dupa care sa citeasca ca-i "repetent" de ani multi. ai fost ridicol rau d-le Miu sa te iei de Codreanu. ia-te de un barbat asa ca tine!

directorul
18 octombrie 2017
e foarte grav! multa aroganta!

medicul sa-l dea primaria si inspectoratul sau dati mana libera directorului sa schimbe el!

Gica
18 octombrie 2017
nici cabinete si nici scoli

ce-a facut ceausescu atat ramane. nu se mai fac nici scoli iar cabinete de unde cand organigrama e blocata in scoli. cum poti sa ai medic? despre ce vorbim? asa doar sa facem niste sedinte sa se vada si miu in fotografii ca i-a fost greu sa stea in anonimat atat amar de vreme, acum trebuie sa recupereze

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.7241 secunde