DNA: ENEL a umflat facturile la curent prin dubla taxare a certificatelor verzi

187
DNA: ENEL a umflat facturile la curent prin dubla taxare a certificatelor verzi - lucratoreneltablouelectric2-1402073884.jpg

Articole de la același autor

Enel a umflat factura la curent în 2012 prin dubla taxare a certificatelor verzi. Informația vine de la DNA, care i-a reținut seara trecută pe directorul Enel, Florin Gugu, și pe vicepreședintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, transmite Realitatea.net.
Gugu l-a mituit pe Dumbrăveanu pentru ca ANRE să nu sancționeze ENEL pentru că a umflat facturile.
"În cursul anului 2013, suspectul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, vicepreședinte ANRE și membru al Comitetului de reglementare, a pretins și a obținut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, în baza unei înțelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ELECTROALFA INTERNATIONAL, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe. Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuție lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 și 3 octombrie 2013, a unor intervenții, în virtutea funcției, pentru avantajarea intereselor ENEL, și anume: 
1. micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, 
2. majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50% și 
3. informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control. 
Concret, în prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcție de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuție Muntenia este pasibilă de sancțiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a condiționat micșorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziție echipamente cu această societate. 


POZIȚIA ANRE


În legătură cu anumite opinii exprimate în spațiul public în data de 06.06.2014, referitoare la presupusele învinuiri aduse domnului Claudiu Dumbrăveanu, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, dorim să facem următoarele precizări: 
 Documentele invocate în spațiul public cu privire la tarifele aprobate de ANRE pentru SC ENEL SA respectă principiile prevăzute de legislația primară în vigoare, sunt tehnic și legal argumentate, profesionist întocmite și nu favorizează niciun operator sau companie din domeniul reglementat de ANRE, inclusiv societatea SC ENEL SA;
 Consecventă respectării principiului de transparență în activitatea sa în acest moment, instituția noastră pune la dispoziția celor interesați în domeniu, toată documentația aferentă modului de reglementare a prețurilor și tarifelor. 
 ANRE este preocupată constant de evoluția costurilor energiei furnizate clienților finali și implicit a facturii, precum și de sancționarea eventualelor abateri ale operatorilor din sectorul energetic. Astfel, numai în anul 2013 Direcția Generală Control a efectuat un număr de 1267 controale, inclusiv în cadrul grupului ENEL, în urma cărora au fost întocmite 386 procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 7 422 700 lei.
ANRE cooperează cu instituțiile statului abilitate în privința elucidării tuturor aspectelor care țin de presupusele învinuiri legate de activitatea domnului Claudiu Dumbrăveanu. 
Asigurăm opinia publică de profesionalismul și corectitudinea activității ANRE și ne exprimăm toată încrederea în modul în care justiția va soluționa aspectele investigate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4608 secunde