Doi bani nu dau pe asigurare! Jale mare ├«n caz de calamit─â╚Ťi

625
Doi bani nu dau pe asigurare!  Jale mare ├«n caz de calamit─â╚Ťi - fotofondasigurari1-1527002031.jpg
Mai pu╚Ťin de un sfert dintre proprietarii de locuin╚Ťe din jude╚Ťul Constan╚Ťa s-au pus la ad─âpost de probleme, ├«ncheind asigurarea obligatorie a casei. Restul se roag─â la cer s─â-i fereasc─â de rele ╚Öi sper─â c─â n-o da n─âpasta tocmai peste ei. Necazurile vin, ├«ns─â, atunci c├ónd ne a╚Ötept─âm mai pu╚Ťin, iar vremea ╚Öi vremurile par din ce ├«n ce mai tulburi.

Furtunile nemai├«nt├ólnite, inunda╚Ťiile, cutremurele tot mai dese din ultima perioad─â nu par s─â-i conving─â pe const─ân╚Ťeni s─â-╚Öi fac─â m─âcar asigurarea obligatorie la cas─â, de mai pu╚Ťin de 100 de lei pe an.

Prezen╚Ťi la Constan╚Ťa, zilele trecute, reprezentan╚Ťii Polului de Asigurare ├Ämpotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au recunoscut c─â num─ârul asigur─ârilor obligatorii este ├«ngrijor─âtor de mic ├«n toat─â ╚Ťara, nu numai la Constan╚Ťa.

"Exist─â o neconformare general─â, aplicat─â de cet─â╚Ťeni dintr-un motiv ├«nc─â neidentificat de noi. Din acest motiv, bugetele locale nu pot ajuta ├«n cazul unor probleme de mas─â", au explicat cei de la PAID.

Cu alte cuvinte, dac─â m├óine s-ar produce o catastrof─â, statul nu va putea oferi sprijin pentru refacerea locuin╚Ťelor afectate.

Un an f─âr─â dezastre majore

Potrivit ultimelor statistici, la finele lunii aprilie 2018, ├«n jude╚Ťul Constan╚Ťa, erau ├«n vigoare 63.823 de poli╚Ťe de asigurare obligatorie, acoperind doar 22,03 la sut─â din gospod─ârii. De asemenea, pentru diferite daune, au fost pl─âti╚Ťi, p├ón─â acum, 13.775 de lei.

Statisticile PAID mai arat─â c─â inunda╚Ťiile au provocat cele mai multe daune ├«n 2017. ├Än total, au fost achitate desp─âgubiri pentru 591 de dosare. Cele mai mari pagube, de peste 1,5 milioane de lei, le-au produs inunda╚Ťiile, urmate de alunec─ârile de teren, cu 1,07 milioane de lei, ╚Öi cutremure, cu desp─âgubiri de 257.930 de lei.

"╚śi 2017 a fost un an ├«n care c├óteva sute de rom├óni au sim╚Ťit utilitatea unei asigur─âri obligatorii de locuin╚Ť─â ╚Öi asta ├«n contextul ├«n care nu ne-am confruntat cu dezastre majore. Inunda╚Ťiile, urmate adesea ╚Öi de alunec─âri de teren, produc ├«ns─â frecvent pagube ├«n Rom├ónia. ├Än tot acest timp, PAID a continuat s─â se consolideze, pentru a-╚Öi putea respecta obliga╚Ťia de a fi al─âturi de rom├ónii asigura╚Ťi, at├ót ├«n cazul unor evenimente mai sc─âzute ca intensitate, c├ót ╚Öi ├«n cazul unui dezastru de propor╚Ťii", explic─â Nicoleta Radu, director general al PAID Rom├ónia.

├Än ce prive╚Öte num─ârul de locuin╚Ťe asigurate la finalul anului trecut, acesta era de 1.693.006, reprezent├ónd doar 18,96% din fondul locativ al Rom├óniei, ├«ntr-o u╚Öoar─â sc─âdere fa╚Ť─â de anul 2016. ╚śi mai grav este c─â doar un sfert din gospod─âriile din mediul rural sunt asigurate, acestea fiind de altfel ╚Öi cele mai expuse intemperiilor.

├Än topul celor mai asigurate jude╚Ťe ├«n 2017, pe locul ├«nt├ói se afl─â Bucure╚Öti, cu o acoperire de 39%, urmat de Ilfov, cu 35% ╚Öi Bra╚Öov, cu 30%. La polul opus al topului, se afl─â jude╚Ťele Vaslui, Mehedin╚Ťi ╚Öi Olt, cu o acoperire de doar 8%.

20 de euro pe an

Poli╚Ťa obligatorie de asigurare PAID acoper─â trei riscuri specifice Rom├óniei - cutremur, inunda╚Ťie ╚Öi alunecare de teren. Pre╚Ťul unei poli╚Ťe care acoper─â suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuin╚Ťele de tip A, adic─â cele construite din c─âr─âmid─â, beton armat sau orice alt material rezultat ├«n urma unui tratament termic ╚Öi/sau chimic. Imobilele de tip B, adic─â cele construite din c─âr─âmid─â nears─â sau orice alt material nesupus unui tratament termic ╚Öi/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poli╚Ťei PAID contra sumei de 10 euro pe an, pentru o desp─âgubire de 10.000 de euro. 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4219 secunde