"Este extrem de grav că Guvernul se împrumută foarte mult pentru cheltuieli curente"

216

Articole recomandate

Guvernul actual se împrumută foarte mult pentru cheltuieli curente, iar datoria publică "are cea mai mare creștere din ultima perioadă", a declarat vineri, într-o conferință de presă, candidatul Pro România pentru PE Ioana Petrescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta, scrie Agerpres.



"Stăm pe loc cu investițiile (...) Acest guvern se împrumută foarte mult, și nu pentru investiții, ci pentru cheltuieli curente (...) Nu este rău să împrumuți dacă construiești ceva, dacă faci un sistem de canalizare, construiești o școală sau o autostradă, dar, din păcate, ei se împrumută pentru cheltuieli curente. În urmă cu câteva zile s-au mai împrumutat cu 423 de milioane de euro. Asta vine după un alt împrumut de 3 miliarde de euro, la niște dobânzi fabuloase. În 30 de ani va trebui să plătim 2,2 miliarde de euro numai pe dobânzi. Se împrumută la costuri foarte ridicate, se împrumută pentru cheltuieli curente și nu pentru investiții și asta este un lucru extrem de grav și trebuie să atragem atenția asupra acestui fapt", a spus Petrescu, adăugând că, potrivit Eurostat, creșterea datoriei publice a României este cea mai rapidă din Uniunea Europeană în ultima perioadă.

Fostul ministru de Finanțe a arătat că investițiile sunt ca și inexistente în țară, deoarece bugetele primăriilor nu mai au bani pentru investiții publice și sunt nevoite să stea "cu mâna întinsă la domnul Dragnea" pentru finanțare.

"La nivel local nu au mai rămas bani în bugete pentru investiții deloc (...) Asta se întâmplă ca rezultat al faptului că, pe de o parte, le intră mai puțini bani, având în vedere că a scăzut impozitul pe venit și, ca atare, cota care le revine este mai mică. Este adevărat că acum le revine 100% din impozitul pe venit, o creștere de la 71%, dar, în plus, acum trebuie să aibă grijă și de unele cheltuieli cu asistența socială. După ce a dat cu o mână, Guvernul a luat cu alta de la administrațiile locale și acestea au ieșit tot pe minus (...) În bugetele lor nu mai sunt bani pentru investiții publice și sunt nevoiți să se ducă practic cu mâna întinsă la domnul Dragnea (...) Absorbția de fonduri europene nu merge foarte bine și atunci nu se bazează pe aceste fonduri europene, ci doar pe acești bani pe care îi pot lua de la nivel central'', a spus Petrescu.

În opinia fostului ministru de Finanțe, prioritatea acestui guvern a fost să crească salariile la nivel local, fără să se pună problema existenței resurselor necesare de a acoperi aceste salarii mărite. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3696 secunde