Eveniment important la Constanța. Biserica Ortodoxă cinstește Înălțarea Sfintei Cruci

263
Eveniment important la Constanța. Biserica Ortodoxă cinstește Înălțarea Sfintei Cruci - media147550997514204200-1505297168.jpg
Joi, 14 septembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Înălțarea Sfintei Cruci. Cu acest prilej, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care-și serbează unul dintre hramuri. Apoi, ierarhul Tomisului va conduce o procesiune cu icoana Maicii Domnului de la Dervent spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei și vor fi citite rugăciuni pentru ploaie.


Această sărbătoare ne aduce aminte de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.


Primul moment a fost înălțarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie a anului 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.


Al doilea moment este tot o înălțare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie a anului 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului.
Evenimentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perși, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius, după ce perșii o luaseră ca pradă de război, la cucerirea Ierusalimului din anul 615. 
Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6731 secunde