FACTURILE GROAZEI la căldură / Gerul îi arde la buzunare pe constănțeni

2798
9
FACTURILE GROAZEI la căldură / Gerul îi arde la buzunare pe constănțeni - caloriferul9-1329412283.jpg
Gerul din ultimele săptămâni îl vor resimți cel mai aprig constănțenii în luna februarie, dar și în martie, atunci când vor citi listele de la întreținere. Frigul de afară i-a obligat să consume mai multă energie pentru a se încălzi și acum le va goli buzunarele.

Administratorii de bloc estimează facturi record pentru această perioadă. Cel mai tare vor suferi constănțenii care nu beneficiază de nicio subvenție. Mulți sunt nevoiți să-și dea aproape întregul salariu sau toată pensia pe întreținerea la bloc. Nu le mai rămâne mai nimic să trăiască, nici măcar de pe o zi pe alta.

* * *

De aproape o lună de zile temperaturile exterioare abia dacă au depășit în câteva rânduri 0 grade Celsius. A fost ger de au crăpat pietrele. Consumul de energie termică a crescut simțitor pentru a putea face căldură în casele constănțenilor. Iar acum, ei vor trebui să plătească ceea ce au consumat. Mulți se gândesc deja cu groază la sumele pe care sunt nevoiți să le scoată din buzunar pentru întreținere.

"Este foarte greu, căci facturile depășesc în multe cazuri 400-500 de lei. Pentru familiile cu copii sunt chiar mai mari. Cei care sunt singuri au mai făcut economie, au stat numai într-o cameră, au mai închis repartitoarele, dar nici nu se poate să trăiești ca pe vremea lui Ceaușescu. Să stai să îngheți în casă pentru că nu îți permiți să plătești sute de lei la întreținere", ne-a spus Vasile Ciobanu. Omul locuiește împreună cu soția și un copil într-un apartament cu trei camere și are de plătit 469 de lei numai încălzirea pentru luna decembrie.

CET a livrat mai multă căldură

Directorul tehnic al CET Constanța, Dumitru Tamaș, confirmă că s-a livrat mai mult în această perioadă rece.

"Normal că s-a consumat mai mult, din cauză că a fost mai frig, dar nu putem încă să estimăm în cifre cu cât anume", a declarat directorul Tamaș, pentru "Cuget Liber". Acesta a mai precizat că nu sunt probleme cu producerea de energie termică și că este puțin probabil să se mai repete situația de anul trecut, când a fost nevoie să se reducă energia termică, deoarece primeau gaz cu porția.

"Deocamdată, ne-am încadrat în gazul alocat, dar problemele vechi rămân de actualitate. Avem datorii foarte mari la furnizori, pentru că RADET încă plătește facturi de anul trecut. În prezent, datoria RADET către CET depășește 2.000 de miliarde de lei vechi. Este foarte greu să te menții pe linia de plutire, în condițiile acestea", a mai spus Dumitru Tamaș.

"Nu m-am gândit că o să ard atâtea lemne!"

Greu va fi nu numai pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare, dar și pentru cei care s-au încălzit cu centrale pe gaz natural și cei cu sobe sau centrale pe lemne.

"Când am cumpărat astă-toamnă lemne, mi-am făcut eu niște soco-teli, dar nu m-am gândit că o să avem aproape o lună întreagă de ger și o să ard atâtea lemne. Mai avem ceva, dar cred că prin martie va trebui să cumpăr din nou. Și sigur acum vor fi mai scumpe", ne-a spus Nelu Paraschiv, din Constanța.

Comentează știrea

robert
17 februarie 2012
pentru pomanagii

stati in frig si nu mai platiti nimic. eventual debransati-va si de la apa si curent electric.

adnirator
17 februarie 2012
pai, aici e buba

In zilele de iarna obisnuite, caloriferele sunt calde. Pe undeva la 40-55 grade. Pe ger, au 70-75 grade. Cine verifica temperatura apei la intrarea in bloc? CET/RADET trec ce vor ele. O sa vedem la cei care nu au dat drumul la calorifere, cu cit vor fi taxati doar pentru teava ce le trece prin casa (desi noile tevi sunt mai bine izolate termic si aproape nu cedeaza caldura). Oricum, situatie ridicola. Daca mai fura in halul asta, oamenii vor fi siliti sa se debranseze si sa monteze centrale de apartament. In cel mai rau caz, de scara.

coco
17 februarie 2012
centrale termine

nu mai dati bani la RADET fratilor, mai bine puneti centrale de apartament si scapati de facturi uriase. costa mai mult investitia insa se amortizezaza in 2 ierni. pe pariu!

dan
17 februarie 2012
pentru coco

nu se debranseaza romanii, nu "e' fraieri. mai o subventie, mai o scutire de penalitati, mai o campanie electorala, trece iarna-vine vara.

traian boc
17 februarie 2012
jaf

cand s-a trecut CET-ul pe gaze s-a spus ca acest fapt va duce la scaderea pretului gigacaloriei.=minciuna. Nu exista o tara in lume in care cetateanul sa dea tot salariul pe caldura.Ca da primaria citeva firimituri la saraci egal cu zero marea parte a populatiei plateste pretul integral al caldurii.De ce nu spuneti adevaratele cauze ale acestui jaf -pierderile in reteaua de distributie ,salariile mari dela cet si radet, tva-ul care reprezinta un sfert din valoarea facturii. Ciuma portocalie care conduce tara spre dezastru putea sa renunte la tva pe caldura -nu ii doare pe tirani de popor- cit mai multe biruri la caldura ,la apa la energie electrica(platim apa de ploaie,canalizarea la pretul apei potabila ,taxa de cogenerare pentru hotii care fac centale eoliene etc) .Si cit alte hotii mai sunt pe care nu le cunoastem

joe
17 februarie 2012
frig

Cica stati in frig si nu mai platiti, de stat in frig tot stam. De unde facturile astea cand multe calorifere sunt in cel mai bun caz caldute, si asta rar?

geo
17 februarie 2012
caldura

Eu nu inteleg de ce va tot plangeti, va obliga cineva sa stati la bloc? din cate stiu eu nu, nu va convine vindeti si mergeti sa stati la casa, ca sa vedeti si voi facturi de 500 -700 lei pe luna iarna, ca te incalzesti cu gaze sau lemne ,tot dai 500 lei. Si apropo nu mai puteti suporta financiar viata de oras, mutati-va la tara de unde azi venit majoritatea, parveniti in comunism, primii sa se incoloneze moldoveni, ca tot niste saracii, alcoolici si needucati sunt.

Michael
26 ianuarie 2013
Păstrați mesajul

Tot ceea ce se scrie în legătură cu prețul exorbitant al căldurii și apei calde în orașul lui Mazăre Vodă este perfect adevărat, cum la fel de adevărat este faptul că suferința cetățenilor este accentuată de indiferența forurilor la care aceștia ar trebui să găsească o explicație, cât de cât coerentă cu privire la modul în care se calculează corect prețul întreținerii. Există în cadrul Primăriei Municipiului Constanța SERVICIUL DE SPRIJINIRE SI ÎNDRUMARE A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI al cărei șefă Gabriela Teșuleanu este complet incapabilă să ofere vre-o explicație coerentă la solicitările nenumărate venite pe adresa Serviciului. Este, totuși, un salariat al Primăriei, plătită din bani publici, care ar trebui să se găsească la dispoziția cetățenilor, în sensul frumos al cuvântului, să le ofere explicații limpezi și nu mormăieli sau răspunsuri scrise prolixe, fără nici un sens, nici măcar pentru dumneaei … Concret, puneți-i la dispoziție un tabel cu suprafața radiantă și cea utilă a unui imobil cu 4 nivele, întrebați-o cum se calculează concret întreținerea pentru fiecare apartament, care sunt coeficienții utilizați, și dacă știe să vă răspundă, practic toate nedumeririle administratorilor de bloc din Constanța, se vor disipa din acest punct de vedere. Dar, veți constata că este total depășită de întrebare, se fîstîcește, invocă vre-un motiv și dispare până la sfârșitul programului. Domnule Primar, faceți un bine orașului, numiți, în locul doamnei, o persoană competentă, scutiți-vă concitadinii de atâtea nedumeriri dureroase!

Vascris Mielu
26 ianuarie 2013
Absolut corect!

Domnul Michael este extrem de delicat și nu cred că trebuie să ne comportăm cu atâtea menajamente față de niște funcționari tributari ideii că cetățeanul trebuie să se găsească la dispoziția lor și nu invers! Această Gabriela Teșuleanu trebuie să plece, nu din fruntea serviciului, ci din serviciul respectiv, admonestată, sancționată și lăsată să-și găsească un loc de muncă pe măsura capacității ( mai bine spus incapacității sale) profesionale. Ne-am săturat de tot felul de impotenți cerebrali care ne fac viața amară, ne umilesc, disprețuiesc, batjocuresc de parcă am fi iobagi pe moșiile lor! Chiar nu pot înțelege autoritățile că sunt atâția oameni competenți, dispuși să-și pună inteligența și pregătirea în slujba comunității, așa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, în care ne tot chinuim să intrăm? Domnule Ștefan Radu Mazăre, scăpați de toate aceste personaje găunoase, sinistre, sclifosite, pline de pretenții ridicole, cu care oamenii intră zi de zi în contact direct și datorită cărora vă judecă greșit pe dumneavoastră, cei care încercați să faceți ceva pentru această urbe! Puteți schimba fața unui oraș și nu puteți schimba "imaginea " unor funcționari publici detestabili ca această Gabriela Teșuleanu, simbol al nepriceperii, incompetenței, diletantismului

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 17 Februarie 2012
Stire din Social : Cum va fi vremea astăzi, la Constanța
Vineri, 17 Februarie 2012
Stire din Social : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 2.7819 secunde