Controlorii de bilete ai transportului public se confruntă aproape zilnic cu agresiunile verbale din partea călătorilor care circulă fraudulos, adică fără bilet. Jignirile, amenințările și intimidările au devenit o realitate cotidiană pentru acești angajați care nu fac altceva decât să își îndeplinească atribuțiile de serviciu.Nu mai este o noutate faptul că o bună parte dintre constănțenii care circulă cu autobuzele CT Bus nu își cumpără bilet de călătorie. Mulți dintre aceștia se folosesc de grupurile special create pe Facebook sau pe WhatsApp prin care călătorii se anunță unii pe alții unde sunt controlorii. Mai mult decât atât, aceștia au primit și foarte multe porecle, precum: pinguini, gușteri, ghiocei, șacali, hingheri, și multe alte apelative. De asemenea, pe grupurile dedicate depistării controlorilor postările sună în acest fel: „Sunt la pod la butelii hingherii (n.r. controlorii)”, „Știe careva unde sunt gușterii sau dacă e ceva pe linia 43?”, „Aveți grijă, duba cu șacali la stația de lângă Dacia”, „Pinguinii sunt la KM 4, spre Dorally, doar ce au aterizat”, „Ghioceii au apărut la Stadionul Portu în stație”.

Mai mult decât atât, internauții se avertizează în momentele în care polițiștii locali participă la controale. „Aveți grijă că sunt pe bulevardul 1 Mai cu poliția locală” sau „Control la căminele studențești, dar nu au poliția cu ei, deci stați liniștiți” sunt unele dintre cele mai folosite replici.
În realitate, situația este și mai delicată, deoarece o parte dintre cei care circulă fără titlu de călătorie devin ușor recalcitranți, unii ridică vocea, alții adresează injurii controlorilor, iar alții trec direct la intimidări.
„Nu vreau să fiu în pielea celor care controlează. Trebuie să fii foarte puternic să reziști zilnic unor asemenea persoane. Circul zilnic cu autobuzul și prind destul de des controlul. Nu există zi în care să nu se certe cu cineva. Mulți îi înjură și devin agresivi, mai ales când văd că nu au polițiștii lângă ei”, ne-a declarat Elena C., femeie care circulă zilnic cu CT Bus.
„Sunt persoane care nu plătesc bilete, iar apoi tot ei se enervează când sunt prinși. Este trist pentru că acești oameni își fac doar meseria. Am fost martoră la o ceartă și vă pot spune că acestea pot escalada rapid, i-am auzit pe unii amenințând chiar”, ne-a povestit un alt tânăr constănțean.
Ne lipsește spiritul civic?
Ce este cel mai trist este că a fost nevoie ca polițiștii locali să participe la controale pentru a nu fi pusă în pericol siguranța angajaților. Deloc surprinzător, în prezența polițiștilor, călătorii care circulă fraudulos se calmează rapid și își primesc amenda în liniște.
„Atât din punctul de vedere al polițiștilor locali implicați în activități de control pe această linie, cât și din schimburile de informații avute cu lucrătorii CT Bus care verifică titlurile de călătorie, nu au fost înregistrate astfel de situații. În concluzie, prezența polițiștilor locali descurajează, oricum, faptele de agresiune asupra controlorilor de bilete”, a declarat, pentru redactorii ziarului „Cuget Liber”, Ionuț Dumitru, director general al Poliției Locale Constanța.
Am solicitat și un punct de vedere din partea reprezentanților CT Bus cu privire la agresiunile de orice tip asupra controlorilor. Aceștia sunt conștienți de fenomen și fac, în continuare, un apel către cetățeni.
„Meseria de controlor are un grad ridicat de risc. Au fost situații în care echipele de control au fost amenințate sau chiar agresate, însă nu putem generaliza. Este adevărat că, în momentul în care se face controlul împreună cu Poliția Locală, călătorii sunt mai disciplinați, dar și în aceste cazuri se întâlnesc excepții. Constănțenii trebuie să înțeleagă că personalul desemnat să efectueze acțiuni de prevenție în mijloacele de transport în comun își face doar datoria. Transport public în comun civilizat nu înseamnă doar condiții decente în autobuz, stații moderne, șoferi atenți și controlori joviali. Pentru ca transportul să fie civilizat este nevoie ca și călătorii să dea dovadă de bun simț și de spirit civic”, au transmis reprezentanții CT Bus, pentru redactorii ziarului „Cuget Liber”.
În total sunt 20 de controlori care zilnic verifică titlurile de călătorie de pe toate liniile, schimbându-și locurile la anumite intervale de timp. Acest fenomen are loc de ani buni și pare că nu va dispărea prea ușor, însă, în final, totul depinde doar de educația noastră.