Cazuri semnalate la Direcția de Sănătate

Femeile din satele constănțene încă refuză să nască în spitale

329
Este nevoie de o preocupare con-stantă, din partea instituțiilor statului, a comunității și inclusiv a familiei, pentru sănătatea reproducerii - aceasta a fost concluzia mesei rotunde, organizate, ieri, în cadrul Bibliotecii Județene "I. N. Roman", de organizațiile non-guvernamentale constănțene, pentru a marca sfârșitul campaniei prilejuite de Ziua Internațională de Acțiune pentru Sănătatea Femeilor.
Constanța este singurul județ unde este celebrată această zi, încă din 2002, fiind implicați atât reprezentanții deconcentratelor, cât și ai ONG-urilor. Pentru anul acesta, tema care a guvernat acțiunile a fost Obiectivul 5 al Mileniului (din Declarația Mileniului, semnată în 2000 de toate statele lumii și implicit de România), adică "Îmbu-nătățirea sănătății mamelor". O jumătate de milion de femei mor în fiecare an în timpul sarcinii sau la naștere. Obiectivul propus (ce trebuie realizat până în 2015) vizează reducerea cu trei sferturi a mortalității materne și atingerea accesului universal la servicii de sănătate în domeniul reproducerii.
Organizatorii evenimentului sunt însă sceptici - nu cred că obiectivul va fi atins în intervalul dorit. Deși suntem în secolul XIX, și în prezent sunt femei din mediul rural constănțean care refuză să fie transportate la spital pentru a naște sau care refuză să fie consultate de medicii de familie - a arătat Nicoleta Bută, reprezentant Di-recția de Sănătate Publică (DSP) Constanța. Cauzele - lipsa de educație privind sănătatea, dezinteresul, neîncrederea în sistemul sanitar.
De asemenea, statisticile sunt îngrijorătoare. În 2009 au murit două constănțence gravide (decesul a survenit în spital, una din cauza infecției cu HIV/SIDA, iar cealaltă în urma unei embolii). De la începutul anului în curs, și-au pierdut viața patru gravide - printre care adolescenta de 15 ani, care a murit în urma unui chiuretaj și o femeie din Mangalia, care a decedat într-un cabinet din localitate, în timpul unui avort. "În cele mai multe cazuri de mortalitate maternă este vorba de femei căsătorite, absolvente de gimnaziu sau de studii superioare", a adăugat reprezentanta DSP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6888 secunde