Feriți-vă de țânțari! Virusul West Nile a făcut prima victimă la Constanța

61905
Feriți-vă de țânțari! Virusul West Nile a făcut prima victimă la Constanța - meningoencefalite3-1534955469.jpg

Articole de la același autor

Meningoencefalita dată de virusul West Nile, care are drept cauză înțepătura de țânțari, a apărut și la Constanța. De curând, un bărbat de peste 50 de ani, din localitatea Peștera, a murit, iar alte patru persoane luptă pentru viața lor, doar că medicii din capitală nu au confirmat încă diagnosticul. Decesul de aici a fost, însă, confirmat de reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Constanța, care spun că această boală este foarte gravă, iar dacă își revin, pacienții rămân cu sechele. Așa că, dragi constănțeni, aveți mare grijă cu țânțarii, pentru că vă pot îmbolnăvi foarte grav.

"Meningoencefalitele sunt boli foarte periculoase. Spre exemplu, în cazul celor virale, cum ar fi cele legate de virusul West Nile, probele se lucrează la nivel național, pentru că există o metodologie și o supraveghere foarte atentă a circulației acestui virus și trebuie trimise neapărat la ei. Ciudat, dar acești pacienți nu au simptomatologia clasică, deci este foarte greu să te orientezi și clinic. De obicei, bolnavii aveau febră și dureri de cap, vărsături, dar cei care au ajuns la noi au venit direct în comă, iar unul dintre ei a decedat între timp. Totodată, ei se zbat continuu și trebuie legați de pat, pentru că încearcă să-și scoată perfuziile", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul SCBI, dr. Stela Halichidis.

Medicii spun că virusul care provoacă această formă a bolii este mai rar și în general fatal. Cel mai grav este că virusul se poate lua din aer sau prin înțepătura acestor insecte. Mai grav, de cele mai multe ori, boala afectează întreg sistemul nervos al pacientului.

Ca urmare, în cazul în care o persoană prezintă semne de boală (febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare) sau alte situații care survin în circa 3-7 zile de la o posibilă înțepătură de țânțar, aceasta trebuie să se prezinte de urgență la medic.

În același timp, se recomandă populației să evite înțepăturile de țânțari, să monteze plase de protecție la uși și ferestre pentru a împiedica intrarea țânțarilor în locuințe, să distrugă țânțarii cu pliciul, să dea cu spray-uri prin apartamente etc. Medicii mai spun că trebuie evitate ieșirile în aer liber între asfințit și zorii zilei, când țânțarii sunt mai activi și mai ales să aplice pe pielea expusă o substanță care îndepărtează țânțarii.

Nu vă jucați! Infecția cu virusul West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările pot prezenta aspecte diferite.

Astfel, unele persoane pot prezenta simptome ușoare, incluzând febră, dureri de cap, greață, vărsături și uneori inflamarea ganglionilor limfatici și erupție cutanată pe fața anterioară și posterioară a toracelui și abdomenului. Pe de altă parte, persoanele infectate al căror sistem imunitar este scăzut pot dezvolta o formă severă a bolii cu manifestări ce includ febră ridicată, redoarea cefei, dezorientare, fotofobie, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie, comă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Iulie 2013
Stire din Diverse : Cum scapi de țânțarii din casă
Pagina a fost generata in 0.4786 secunde