Focar de toxiinfecție alimentară în tabăra Năvodari

913

Articole de la același autor

La Spitalul de Boli Infecțioase Constanța erau internați ieri 57 de copii și adulți, unii dintre ei participanți la festivalul "Mamaia copiilor". Micuții au ajuns
în spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. Copiii au povestit că au mâncat la prânz borș de fasole și pilaf cu carne de pui, după care unii dintre ei au început să aibă febră, amețeli, stări de vomă și dureri în gât. Copiii au fost cazați la tabăra din Năvodari.

Consuela Marcaș, medic pediatru în cadrul unității medicale constănțene, ne-a spus că pacienții prezentau colici abdominale și scaune diareice. Au fost internați și 12 adulți cu aceleași simptome și cu temperatură foarte mare, de 39 de grade Celsius. Starea lor clinică s-a ameliorat, li s-au recoltat probe de sânge, urmând ca în maxim trei zile să se cunoască cu exactitate ce a determinat îmbolnăvirea lor.
Dr. Sorin Rugină, directorul Spitalului de Boli Infecțioase a precizat că pacienții trebuie să rămână spitalizați minim trei zile, însă unii au solicitat externarea. "Sunt grupuri de copii din Oradea, Bârlad, Cluj, care trebuie să ajungă acasă. Aceștia vor fi externați, nu înainte de a semna și a-și lua angajamentul că vor urma tratamentul", spune el.
Starea majorității pacienților s-a ameliorat în cursul zilei de ieri.
Unitatea a cerut suplimentarea de tratamente pentru pacienți, iar în week-end s-au făcut externări pentru a putea face față noilor internări.
Directorul taberei, Dan Nicolae Rahău, a declarat că niciodată nu s-au confruntat cu astfel de probleme: "Sunt simptome extrem de ciudate. Cert este faptul că doar după trei zile putem spune dacă a fost sau nu toxi-infecție alimentară. Eu bănuiesc că aceste simptome au apărut după ce copiii au intrat în apa mării. În ultimele zile, temperatura aerului a fost foarte mare, de peste 30 de grade, în timp ce temperatura apei mării nu a trecut de 11, 12 grade. Li s-a spus să nu intre în apă", spune Rahău.
Apoi, copiii încă mai mâncau din produsele pe care le-au adus de acasă. Atât cadrele medicale, cât și reprezentanții taberei spun că micuții nu au stat deoparte nici de produsele de la colțul străzii.
În total, în tabără sunt cazate aproximativ 1.400 de persoane.
La tabăra Năvodari s-au prezentat la scurt timp reprezentanții Autorității de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care au cules probe, inclusiv de la persoanele din blocul alimentar. La fața locului s-a prezentat și Poliția economică, care a verificat documentele care au însoțit produsele alimentare.

Departamentul de Control al Guvernului, în tabăra Năvodari
Departamentul de Control al Guvernului (DCG) verifică modul în care autoritățile și-au îndeplinit obligațiile în tabăra din Năvodari, unde 57 de persoane au ajuns la spital din cauza unor toxiinfecții alimentare. Șeful Departamentului de Control al Guvernului, Emanoil Neguț, s-a deplasat duminică la Năvodari pentru a verifica modul în care autoritățile responsabile au acționat în tabăra de copii din Năvodari. Controlul se va extinde la toate unitățile de alimentație publică din preajma taberei, întrucât există informații potrivit cărora persoanele cazate în tabăra au consumat produse cumpărate din aceste locații. Totodată, șeful DCG a solicitat Autorității Naționale pentru Tineret și Ministerului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale să verifice respectarea criteriilor de autorizare și clasificare a taberei.
Până la închiderea ediției, numărul pacienților a ajuns la 72. Spre seară, șase copii, membri ai unei echipe de oină, care au luat masa la tabăra de la Năvodari, au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, cu simptomele unei toxiinfecții alimentare.

La Spitalul de Boli Infecțioase Constanța erau internați ieri 57 de copii și adulți, unii dintre ei participanți la festivalul "Mamaia copiilor". Micuții au ajuns
în spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. Copiii au povestit că au mâncat la prânz borș de fasole și pilaf cu carne de pui, după care unii dintre ei au început să aibă febră, amețeli, stări de vomă și dureri în gât. Copiii au fost cazați la tabăra din Năvodari.

Consuela Marcaș, medic pediatru în cadrul unității medicale constănțene, ne-a spus că pacienții prezentau colici abdominale și scaune diareice. Au fost internați și 12 adulți cu aceleași simptome și cu temperatură foarte mare, de 39 de grade Celsius. Starea lor clinică s-a ameliorat, li s-au recoltat probe de sânge, urmând ca în maxim trei zile să se cunoască cu exactitate ce a determinat îmbolnăvirea lor.
Dr. Sorin Rugină, directorul Spitalului de Boli Infecțioase a precizat că pacienții trebuie să rămână spitalizați minim trei zile, însă unii au solicitat externarea. "Sunt grupuri de copii din Oradea, Bârlad, Cluj, care trebuie să ajungă acasă. Aceștia vor fi externați, nu înainte de a semna și a-și lua angajamentul că vor urma tratamentul", spune el.
Starea majorității pacienților s-a ameliorat în cursul zilei de ieri.
Unitatea a cerut suplimentarea de tratamente pentru pacienți, iar în week-end s-au făcut externări pentru a putea face față noilor internări.
Directorul taberei, Dan Nicolae Rahău, a declarat că niciodată nu s-au confruntat cu astfel de probleme: "Sunt simptome extrem de ciudate. Cert este faptul că doar după trei zile putem spune dacă a fost sau nu toxi-infecție alimentară. Eu bănuiesc că aceste simptome au apărut după ce copiii au intrat în apa mării. În ultimele zile, temperatura aerului a fost foarte mare, de peste 30 de grade, în timp ce temperatura apei mării nu a trecut de 11, 12 grade. Li s-a spus să nu intre în apă", spune Rahău.
Apoi, copiii încă mai mâncau din produsele pe care le-au adus de acasă. Atât cadrele medicale, cât și reprezentanții taberei spun că micuții nu au stat deoparte nici de produsele de la colțul străzii.
În total, în tabără sunt cazate aproximativ 1.400 de persoane.
La tabăra Năvodari s-au prezentat la scurt timp reprezentanții Autorității de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor care au cules probe, inclusiv de la persoanele din blocul alimentar. La fața locului s-a prezentat și Poliția economică, care a verificat documentele care au însoțit produsele alimentare.

Departamentul de Control al Guvernului, în tabăra Năvodari
Departamentul de Control al Guvernului (DCG) verifică modul în care autoritățile și-au îndeplinit obligațiile în tabăra din Năvodari, unde 57 de persoane au ajuns la spital din cauza unor toxiinfecții alimentare. Șeful Departamentului de Control al Guvernului, Emanoil Neguț, s-a deplasat duminică la Năvodari pentru a verifica modul în care autoritățile responsabile au acționat în tabăra de copii din Năvodari. Controlul se va extinde la toate unitățile de alimentație publică din preajma taberei, întrucât există informații potrivit cărora persoanele cazate în tabăra au consumat produse cumpărate din aceste locații. Totodată, șeful DCG a solicitat Autorității Naționale pentru Tineret și Ministerului pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale să verifice respectarea criteriilor de autorizare și clasificare a taberei.
Până la închiderea ediției, numărul pacienților a ajuns la 72. Spre seară, șase copii, membri ai unei echipe de oină, care au luat masa la tabăra de la Năvodari, au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, cu simptomele unei toxiinfecții alimentare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2967 secunde