Gazele cu efect de seră afectează viața din mediul subacvatic

151
Gazele cu efect de seră cresc nivelul acidității oceanelor, contribuind astfel la mărirea vitezei de propagare a sunetelor în apă și perturbând comunicarea între mamiferele marine, potrivit unui studiu prezentat de International Fund for Animal Welfare (IFAW) la Roma.
Institutul de cercetări oceanologice afiliat bazei marine Aquarium Monterey Bay din California a măsurat nivelul acidității în apele oceanice. Cercetătorii au descoperit că un nivel ridicat al acidității are ca efect "o propagare pe o distanță mai mare a sunetelor în apă", mai ales a sunetelor cu o frecvență joasă, folosite de mamiferele marine pentru a se localiza și împerechea.
Capacitatea balenelor de a comunica între ele a fost redusă cu 90% într-un interval de 40 de ani, pe măsură ce vacarmul provocat de oameni în apele oceanice a crescut, a declarat Veronica Frank, unul din specialiștii IFAW.
"Creșterea acidității apei mărilor și oceanelor este un fenomen nou, insolit și perturbator pentru o serie întreagă de animale marine", a declarat Mark Simmonds, directorul științific al Societății pentru Conservarea Balenelor și Delfinilor, cu ocazia celei de-a IX-a conferințe a țărilor membre semnatare ale Convenției ONU despre conservarea speciilor animale migratoare.
"Activitățile umane, precum transportul de mărfuri, exploatările petroliere sau sonarele navelor și submarinelor militare, produc o adevărată «ceață acustică», care împiedică balenele să mențină relațiile de grup sau chiar să se găsească între ele pentru a migra în zonele de hrană", a explicat Simmonds.
În cursul ultimilor 40 de ani, zgomotul din oceane s-a dublat la fiecare 10 ani, iar acest fenomen va crește în intensitate, a afirmat Veronica Franks.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7385 secunde