Gloria și Zoro, vedetele clubului de echitație din Constanța

456

Articole de la același autor

Copiii sunt principalii cursanți ai Clubului de echitație de la Delfinariul Constanța. În general, vin după vârsta de 7 ani și prind drag de cai încă de la primele lecții: de Gloria, care este cel mai blând exemplar, de Zoro, un frezian negru impunător sau de poneiul Pandele. 


Clubul de echitație din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii reprezintă, de ani buni, unul dintre punctele de atracție ale Constanței, unde cei interesați își pot petrece timpul, indiferent de vreme. Manejul, inaugurat în noua înfățișare în urmă cu patru ani, se întinde pe o suprafață de 3000 de metri pătrați și este deschis tot timpul anului, beneficiind de o incintă închisă în care se țin ședințele de echitație, în timpul iernii. 12 cai îi așteaptă pe vizitatori, dar mai ales pe cursanți, pentru a învăța tot ce e de știut despre echitație. 


Cei mai mulți cursanți sunt din rândul copiilor. De fapt, în ultimii ani, spune instructorul de echitație Bogdan Feraru, adulții care au venit la ședințele organizate în cadrul clubului pot fi numărați pe degete. "Este un lucru îmbucurător că vin copiii. Adulții sunt mai reticenți și, să spun astfel, nu au curaj să își facă timp și pentru echitație. Copiii în schimb, sunt dornici. Eu recomand cursurile de echitație după vârsta de 7 – 8 ani, ținând cont de mai multe aspecte: motricitate, răbdarea copilului, capacitatea de concentrare. Dar nu este o vârstă minimă bătută în cuie, depinde de copil. Am câțiva cursanți care înțeleg calul și mă bucur, căci echitația pe asta se bazează, pe formarea unei legături între cei doi", a afirmat pentru "Cuget Liber" instructorul Bogdan Feraru. 


În cadrul complexului sunt 12 cai, de diverse rase, printre care frezian, norvegian, calul de sport românesc, huțul bucovinean, și doi ponei – printre aceștia, Pandele se remarcă a fi printre cei mai îndrăgite animale de la Delfinariu. Zoro, un armăsar frezian, este admirat de toți cei care trec pragul clubului de echitație pentru frumusețea sa. De o statură impunătoare, negru, Zoro este una dintre vedete. Despre Gloria, veterana de vârstă a clubului la cei 15 ani pe care i-a împlinit, instructorul de echitație spune că este cea mai iubită. "Am văzut mulți cai, dar ea este ceva extraordinar. Este un cal cu o capacitate de înțelegere mult peste a noastră, a oamenilor. Este cea mai blândă, astfel că aproximativ 90% dintre cursanți, pe spatele ei au învățat să călărească", spune Bogdan Feraru. 


Majoritatea cailor din cadrul complexului muzeal au între 9 și 12 ani. 
Despre temerile care i-ar putea ține departe de echitație pe mulți, instructorul Bogdan Feraru spune: "Copiii se tem mai puțin, dar frica adulților se restrâng asupra lor. Adulții sunt cei care-i trag să nu se îndrepte către cai. De cele mai multe ori, de teamă că ar putea cădea de pe cal. Dar mai rău se cade de pe bicicletă. Apoi, calul, dacă mușcă sau lovește, este din vina omului. Animalele sunt ca și noi, au caractere diferite; unul este mai inteligent, altul mai mofturos. Doar că nu vorbesc. De fapt, pentru cei care îi înțeleg, este ca și cum ar vorbi. Noi, dacă am găsi pe cineva străin la noi în sufragerie, am chema Poliția. La fel și ei, sunt cai care nu se simt confortabil dacă intervii în spațiul lor, în boxa lor. Iar vara, aici intră în jur de 1000 de oameni, dintre care aproximativ 990 vor dori să pună mâna pe ei", a mai arătat instructorul de echitație. 


Manejul de la Delfinariu este deschis tot timpul anului, iar cei interesați de cursuri pot achiziționa două tipuri de abonamente, unul de cinci ședințe, la 250 de lei, iar celălalt de 11 ședințe, la 500 de lei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8953 secunde