Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Silvian Ionescu, este realist

Gropile de gunoi ar putea fi închise la un an de la expirarea termenului dat de UE

1141
Gropile de gunoi ar putea fi închise la un an de la expirarea termenului dat de UE - 5e3196bdf1782fa1b4485fdd167ce6f3.jpg

Articole de la același autor

Gropile de gunoi nu vor fi desființate până la 16 iulie, termenul limită stabilit prin directivă europeană, a declarat Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, prezent ieri la Constanța. El speră însă ca într-un an de la expirarea termenului, cât le ia comisarilor europeni să inventarieze situația din întreaga Uniune Europeană, să reușească și autoritățile locale românești să se conformeze.

Problematica mediului din țara noastră a fost dezbătută, ieri după-amiază, în sala de conferințe a Institutului "Grigore Antipa", unde a avut loc întrunirea Corpului Voluntarilor de Mediu Constanța. Membrii asociației au prezentat activitățile realizate de la înființare, din 2007, precum campaniile "Te rog tati" și "Nu uita mami", menite să atragă atenția populației asupra necesității ecologizării, participările la dezbateri publice și patrulările prin municipiul Constanța, prin care s-a dorit conștientizarea cetățenilor cu privire la păstrarea unui mediu curat.

25 de gropi de gunoi din Constanța, închise
Mai mult însă, ei au profitat de prezența lui Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu (GNM), pentru a discuta cu privire la lipsurile legislative și procesul de închidere a gropilor de gunoi neconforme. "Termenul de 16 iulie nu este stabilit de România, ci de Europa, pentru toate statele membre. Este o directivă europeană pe care trebuie să o respectăm. Dar în urmă cu o săptămână, din cele 3.400 de gropi de gunoi câte sunt la nivelul țării, 2.297 gropi neconforme nu erau închise", a precizat reprezentantul GNM. La nivelul județului nostru, după cum ne-a precizat Vasile Petro, comisar șef Garda de Mediu Constanța, din totalul unităților teritorial administrative, 25 trimiseseră informații că au finalizat închiderea gropilor de gunoi.
În consecință, Silvian Ionescu s-a arătat sceptic privind respectarea termenului impus. "Nu vor fi toate desființate. Dar sperăm că până face inventarul Comisia Europeană, adică pentru încă un an, să mai închidem din ele", a adăugat comisarul general. Problematic este însă ce se întâmplă mai departe, căci după cum a subliniat chiar Silvian Ionescu, "au fost puse termene numai la desființare, nu și la înființarea unor depozite conforme".

"Judecătorii nu au pic de respect pentru mediu"
Un alt aspect prezentat voluntarilor de reprezentantul GNM a vizat necesitatea modificării concepției oamenilor, în special a factorilor de decizie, asupra mediului. "Am pierdut 80% din procesele intentate Gărzii de Mediu pentru că judecătorii nu au pic de respect pentru mediu". "Am participat la discuții la Bruxelles, în urma cărora s-a stabilit ca ministerele Mediului și Justiției din statele membre să aibă întruniri, pentru a găsi metode comune pentru a pune mediul pe locul care i se cuvine. Ne vom adresa Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției în acest sens", a subliniat Silvian Ionescu.
Revenind la activitatea Corpului Voluntarilor de Mediu Constanța, șeful GNM a susținut că acesta este unul dintre cei mai activi din domeniu, motiv pentru care, împreună cu Liana Naum, liderul asociației, va încerca să-i schimbe statutul. "Vrem să promovăm Corpul Voluntarilor de Mediu într-o organizație non-guvernamentală de interes public", a susținut Ionescu. De asemenea, Liana Naum a spus că intenționează să se adreseze Ministerului Edu-cației pentru realizarea unei olimpiade naționale de mediu, a cărei finală să se desfășoare pe litoral.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1745 secunde