HRISTOS A ÎNVIAT! Paștele, sărbătoarea Învierii Mântuitorului

1770
1
HRISTOS A ÎNVIAT! Paștele, sărbătoarea Învierii Mântuitorului - paste2010-1523167318.jpg

Articole recomandate

HRISTOS A ÎNVIAT! Redacția Cuget Liber vă urează să aveți parte de sărbători frumoase și liniștite alături de cele mai importante persoane din viața voastră! 





Creștinii ortodocși celebrează PAȘTELE sau ziua Învierii Mântuitorului. Paștele este o sărbătoare a bucuriei, o bucurie asemănătoare celei a apostolilor când l-au văzut pe Iisus înviat. Învierea Domnului este sărbătoarea creștină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă. Începând cu ziua de Paște până la Înălțare, oamenii se vor saluta cu expresia: "Hristos a înviat! Adevărat, a înviat!".

Învierea Domnului, numită și sărbătoarea Paștilor, adică ziua în care răul și viclenia vor fi lăsate deoparte, îmbrăcând haina adevărului și a bucuriei, este cea mai veche sărbătoare a creștinătății. Este sărbătoarea care a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. 


La ora 24:00, preoții au ieșit din altarele lăcașurilor de cult pentru a le transmite credincioșilor mesajul "Hristos a înviat" și pentru a le oferi Lumina Sfântă. Sărbătoarea aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului și este asociată cu ritualuri și tradiții religioase, printre care și cea a salutului "Hristos a înviat!", "Adevărat a înviat!".

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paști la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 - 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc despre care se spune că pogoară din cer.

Ziua Învierii Domnului, cunoscută și sub numele de Paști, începe, din punct de vedere liturgic, sâmbătă noaptea, întrucât se spune că mormântul s-a deschis la miezul nopții și atunci a înviat Hristos.

La Slujba Învierii, românii vin să ia lumina, pe care o duc apoi în casele lor. Lumânarea de Înviere este purtată în mână de fiecare creștin în noaptea Învierii și este aprinsă din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Aceasta lumânare este simbolul învierii, al biruinței vieții asupra morții și a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului. Mulți păstrează restul de lumânare rămasă nearsă după slujbă și o aprind în cursul anului în cazul în care au un mare necaz în casă.

Mielul sacrificat de Paște simbolizează jertfa făcută de Mântuitorul Hristos pentru iertarea păcatelor lumii. De acea, în ziua de Paște creștinii obișnuiesc să pună de masă pe lângă ouă vopsite, pască și cozonac, drob de miel, friptură de miel, stufat de miel. De asemenea, sunt zone în România în care de pe masa de Paște nu lipsește peștele.

În tradiția populară, se crede că ouăle de Paști sunt purtătoare de puteri miraculoase, ele vindecând boli și protejând animalele din gospodărie. În dimineața primei zile de Paști, copiii se spală pe față cu apă dintr-un vas în care s-au pus de seara un ou roșu și un bănuț de argint, astfel, spunându-se că, tot anul, copiii vor fi sănătoși și rumeni la față precum oul de Paști și curați ca argintul.

Sărbătoarea Paștelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălțarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăsește în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!".

De Paște, spun preoții, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă, bucuria fiind sentimentul predominant.

Numele sărbătorii derivă din cuvântul ebraic "pesah", care înseamnă "trecere", dar și din termenul egiptean cu același înțeles "paseh".

În duminica Paștelui, se crede că:

Cine moare în ziua de Paști sau în Săptămâna Luminată va merge direct în Rai deoarece în această perioadă porțile Iadului sunt închise.

De Paști cine merge la biserică pune în sân un ou roșu ca să fie totdeauna rumen la față.

Se spune că toți cei care ciocnesc ouă roșii unul cu altul se vor vedea pe lumea cealaltă.

Cojile ouălor roșii nu se aruncă afară în ziua de Paști pentru că se duce norocul.

Fetele mari și flăcăii tineri se uită în apa din fântână când se întorc de la slujbă, ca să fie frumoși tot anul.

Cine mânăncă în ziua de Paști caș, va fi tot anul alb la față.

În ziua de Paști e bine să se consume întâi carne de pește sau de pasăre, pentru ca oamnii să fie iuți ca peștii și ușori ca păsările în anul ce urmează.

De o parte și alta a pragului casei se pune o glie de iarbă verde ca să fie belșug în casă.

Usturoiul sfințit în această zi împreună cu smirnă și busuioc este folosit de fete ca să fie plăcute și apărate de farmece. Usturoiul și busuiocul acestea, semănate ca să se înmulțească, sunt bune de leac.

Cu lumânarea de la Înviere se înconjoară casa ca să fie protejată. Lumânările de la Înviere se păstrează tot anul și se aprind pe timp de furtună, inundații, fulgere.

SURSA: www.romaniatv.net


Comentează știrea

Liviu Chilian
8 aprilie 2018
Neozsidanii din Rromarlania si pedeapsa ce va veni pt ei!

Ei ne INTINEAZA si Sfintele Pasti!! --- Am crescut si cu Aromani. Batranele aveau cruce pe frunte. Psihopati-dementiali precum si Greco-Tziganul, sau Machidonul Satanic, Ghiorghios Behehekklis clameaza nebunia ca ar fi Aroman(???) Am fost in Macedonia sa vad Bitolia si sa gasesc Aromani. Am gasit biserica ascunsa de blocuri titoiste si un singur Aroman caruia ii era frica sa vorbeasca in graiul matern. Am fost in Aminciu(Metzovo) sa vorbesc cu...Machidoni. Mi'au spus ca nu vor sa vada Tzigani-de-Romani(???) MachiCiocoimea Satanica din Kustendge au CRESCUT in umbra mafiei zsidano-jigano-pesedist-mazarena. Acum ei sunt boshii! Au coplesit Kustendgea! Si cu ajutorul liberabiatilor lui Hasishotti si alde Koukouletzu Arhircriminalii. Pe Romani ii urasc de moarte! In anii '970, cativa Machidoni rabiati din Misia au organizat un protest in Tampitopole, cerand...autonomia "Dobrogei". Aviz Rromarlanilor-porcidecaine rabiati ce ii AJUTA pe descreierati precum Behehekklis sa ne INNEGUREZE Lumina ce vine de la Mantuitor! Gasiti pe Stiripezuze. "Gigi Becali, aroganțe de Hollywood pe străzile Capitalei: A blocat circulația ca să își bea cafeaua într-un local de lux Autor: Alexandra Cruceru Gigi Becali, aroganță în centrul Capitalei! Latifundiarul din Pipera a blocat timp de 2 ore o stație de autobuz din zona Dorobanți. Patronul FCSB venise acolo la cafenea de lux, informează B1 Tv. Deși în zona erau mai multe locuri de parcare libere, Gigi Becali le-a ignorat și și-a parcat Maybach-ul de 200 de mii de euro fix în stația de aubotuz. Latifundiarul din Pipera a mers la o cafenea de lux din Dorobanți, locul său favorit de relaxare. Becali s-a întâlnit cu mai mulți parteneri de afaceri. După ce a zăbovit două ore alături de cunoscuții săi, milionarul a ieșit, în grabă, din local, și-a recuperat mașina și și-a văzut de drum. Finanțatorul FCSB rămâne un milionar de succes, construindu-și în timp averea, mai ales prin afaceri imobiliare. În top 300 Capital, ediția 2017, Gigi Becali ocupă o poziție fruntașă: locul 6. Averea patronului FCSB este estimată la 400 de milioane de euro, în creștere față de 2016 când se afla pe locul 9 in clasament."

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3725 secunde