În ce condiţii vă puteţi pensiona anticipat

296
În ce condiţii vă puteţi pensiona anticipat - pensieanticipatasursatheeconomic-1610477705.jpg

Articole de la același autor

În caz că nu ştiţi, pensia anticipată poate fi cerută cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dar stagiul de cotizare trebuie să fie cu cel puţin opt ani mai mare. De exemplu, o femeie născută în anul 1962 ar putea să iasă la pensie anticipat la 58 de ani. Singura condiţie este să dovedească alb pe negru că a cotizat la fondul de pensii peste 40 de ani. Precizăm că la acest moment, stagiul complet de cotizare este 32 de ani, la care se adaugă cei opt ani ceruţi de lege în cazul pensionării anticipate. Adică persoana respectivă ar fi trebuit să înceapă să muncească în jurul vârstei de 18 ani.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute de lege, în care persoana respectivă a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar ori a satisfăcut serviciul militar, ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

Ca urmare, Casa Naţională de Pensii face următoarele precizări privind modul de calcul al pensiei anticipate: cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă, în sensul că nu se aplică penalizări.

Modul de calcul este următorul: potrivit legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual cu valoarea unui punct de pensie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4773 secunde