Vremuri grele

Încă trei mii de constănțeni au intrat în rândurile șomerilor în ultima lună

696
Încă trei mii de constănțeni au intrat în rândurile șomerilor în ultima lună - f7754be662854988d966e0e317d5553f.jpg
Că e criză politică, că e criză financiară, că e câte un pic din fiecare, un lucru e sigur și merge înainte, nemilos,indiferent de ce se întâmplă: șomajul.
Șomajul crește și crește vertiginos, cu o viteză periculoasă pentru miile
de oameni prinși în cursa sa.
Rândurile șomerilor s-au îngroșat în ultima lună cu aproape 3.000 de persoane. Potrivit statisticii Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă din Constanța, rata șomajului în județul nostru a ajuns la 6,1%, cu un procent mai mult decât în luna octombrie și cu 2% peste cea anunțată în luna septembrie.
"Numărul șomerilor înregistrați în luna noiembrie la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Constanța este de 19.356. Dintre aceștia, 12.229 sunt indem-nizați, iar 7.127 sunt neindemnizați", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gabriela Spătaru, purtător de cuvânt al AJOFM Constanța. "Din punctul nostru de vedere nu este încă o situație îngrijorătoare. Așteptăm să vedem și cifrele din luna decembrie și atunci ne vom putea pronunța", a mai precizat reprezentantul instituției.
La nivel național, numărul de șomeri a crescut în luna noiembrie cu 29.184 față de luna precedentă, până la 683.123, nivel neatins din martie 2004 și care corespunde unei rate de șomajului de 7,5%.

Continuă disponibilizările
De asemenea, mulți constănțeni sunt în pericol de a-și pierde slujbele chiar în pragul sărbătorilor de iarnă și imediat după 1 ianuarie 2010. Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM, mai mulți agenți economici și-au anunțat deja intenția de a disponibila în această lună și în luna următoare o parte dintre angajați. "Pentru decembrie 2009, o societate ne-a informat deja că va disponibiliza 44 de persoane, iar în ianuarie 2010 s-au anunțat două societăți, cu un total de 273 de angajați", a explicat Gabriela Spătaru.
Și asta în timp ce numărul locurilor de muncă propuse de angajatori este din ce în ce mai mic. "Pentru a veni în întâmpinarea șomerilor, AJOFM a început în luna noiembrie șase cursuri de calificare sau reconversie profesională, iar din luna ianuarie 2.010, în funcție de momentul în care se va stabili bugetul, se vor decide următoarele cursuri", a mai adăugat Gabriela Spătaru.
Angajatorii din construcții, industria auto, sectorul agricol și industria ușoară sunt printre primii care vor face concedieri în primele două luni ale anului viitor. În aceeași perioadă, alte câteva mii de dascăli ar putea rămâne fără un loc de muncă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Decembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 2.3379 secunde