Din cauza lipsei fondurilor

Îngrijirile la domiciliu, în pericol să intre în moarte clinică

2123
Îngrijirile la domiciliu, în pericol să intre în moarte clinică - b6dcaa50f9f37b62c29647512dcf7c17.jpg
Îngrijirea medicală acordată la domiciliul bolnavilor reprezintă un sector încă nou în sistemul sanitar românesc, în ciuda faptului că legislația care reglementează acest tip de asistență medicală este în vigoare din 2003. Numărul furnizorilor de îngrijiri la domiciliu este redus, fondurile alocate pentru decontarea serviciilor medicale sunt mici, în comparație cu nevoile reale, iar bolnavii nu știu, nici după patru ani de la intrarea în vigoare a normelor legale, în ce condiții beneficiază de asistență medicală gratuită la domiciliu.
În județul nostru, doar doi furnizori de îngrijiri la domiciliu, respectiv SC Poliana SRL și SC Raza Soarelui SRL, au fost înregistrați la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Serviciile medi-cale acordate de aceștia sunt gratuite doar pentru pacienții suferinzi de afecțiuni neurologice și oncologice, în limita a 46 de zile.

7.000 de lei pe lună pentru îngrijirile la domiciliu
Fondurile alocate pentru îngrijirile la domiciliu se dovedesc a fi insuficiente. Potrivit dr. Mihaela Vrânceanu, medic șef în cadrul CJAS, pentru anul în curs, pentru asistența medicală la domiciliu, au fost alocate 96.000 de lei, dintre care 85.000 de lei pentru primul semestru. În 2008, suma distribuită a fost de 128.000 de lei. "Sunt foarte puțini bani alocați, în limita cărora putem îngriji un număr restrâns de bolnavi. Dacă nu se va schimba ceva, vom intra noi, ca furnizori de îngrijiri la domiciliu, în moarte clinică. Am investit în echipamente, căci avem aparate de oxigen, în personal, avem un medic oncolog specializat în terapia durerii, dar nu primim fonduri de la CJAS", a arătat Emil Alexiu, administrator SC Raza Soarelui SRL.
Un calcul simplu arată că, lunar, cei doi furnizori de îngrijiri la domiciliu primesc puțin peste 7.000 de lei, pentru care bolnavilor le sunt măsurați parametri fizio-logici (temperatura, pulsul), li se administrează medicamentele, le sunt puse perfuzii sau sonde, le sunt făcute clisme sau le sunt îngrijite plăgile infectate. Iar pentru că CJAS nu decontează și transportul până la domiciliul pacienților, pot fi îngrijiți în propriile locuințe doar bolnavii din municipiul Constanța, Ovidiu, Valu lui Traian, Cumpăna și Năvodari. O simplă injecție variază, în funcție de firmă, de la 15 la 60 de lei, în care este inclus și costul transportului până la domiciliul pacientului.
Reprezentanții CJAS au susți-nut, precum în privința tuturor ne-ajunsurilor semnalate, că speră într-o rectificare bugetară care să aducă mai mulți bani pentru sănătate, la Constanța.

Bolnavii nu sunt informați
Aspectul financiar nu este singurul impediment cu care se confruntă îngrijirile la domiciliu în județul nostru. "Noi acordăm serviciile medicale la domiciliu în baza recomandării unui medic specialist. Dar ne-am confruntat cu situații când bolnavii ne-au spus că medicii nu i-au informat despre îngrijirile la domiciliu, deși se încadrau în categoria celor cu gratuitate. Iar pentru că medicii nu le-au acordat recomandarea necesară, au trebuit să plătească", a arătat reprezentantul firmei furnizoare de servicii medicale. El a adăugat că este necesară și o "educare" a medicilor specialiști cu privire la utilitatea îngrijirilor la domiciliu. "Ne lovim de reticența cadrelor medicale, care nu acordă recomandările cerute de lege. Nu înțelegem de ce se întâmplă acest fenomen, pentru că sistemul este făcut pentru a le veni în ajutor: este decongestionat Spitalul Județean, pentru a nu mai sta pacienții câte doi în pat și este asigurată monitorizarea tratamentului medical urmat. Noi avem obligația, prin lege, să prezentăm medicului curant o fișă de îngrijire la domiciliu", a mai spus Alexiu.
În ciuda neajunsurilor, atât furnizorii de îngrijiri medicale, cât și medicii specialiști spun că în județul nostru situația nu este la fel de gravă precum în țară. "Putem spune că noi stăm bine la acest capitol, com-parativ cu restul țării, pentru că avem furnizori specializați pe îngrijiri la domiciliu, spre deosebire de alte zone", a arătat dr. Dana Pleș, medic oncolog în cadrul Spitalului Județean Constanța.
Sfera afecțiunilor pentru care sunt decontate serviciile ar trebui lărgită, sunt de părere furnizorii de îngrijiri la domiciu. "Ar trebui incluși pacienții cu boli cardiovasculare și cei cu probleme ortopedice, căci și ei au dificultăți în deplasare și au nevoie de sprijin", ne-a spus Emil Alexiu. De altfel, în Uniunea Europeană, îngrijirile la domiciliu sunt acordate tuturor celor care contribuie la asigurările de sănătate de stat, fără a fi departajați prin gravitatea bolilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 22 Iunie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Sâmbătă, 20 Iunie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Vineri, 19 Iunie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 2.1601 secunde