Intervenție chirurgicală, în premieră la Constanța. Cine a făcut parte din echipa de medici

1030
Intervenție chirurgicală, în premieră la Constanța. Cine a făcut parte din echipa de medici - premieramedicala1-1541438350.jpg

Articole de la același autor

Zilele trecute, o echipă de medici de pe secția Ortopedie - Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Constanța a utilizat, pentru prima dată, metoda inovativă de reparare biologică a defectelor de cartilaj articular. Potrivit reprezentanților SCJU, intervenția a fost realizată în premieră, la operație folosindu-se o matrice de colagen care duce la regenerarea cartilajului articular, în cazul defectelor bine delimitate, la pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 ani. Aceștia au mai spus că astfel de intervenții au mai fost realizate în alte centre medicale din țară, dar niciodată în cadrul SCJU.

"Tehnica implică o metodă specifică de preparare intra-operator a unui gel de fibrină, care are rol atât de adeziv, cât și de stimulare a formării de celule care stimulează colagenul. De mare importanță pentru succesul acestei tehnici sunt prepararea și uscarea zonei de cartilaj, care primește matricea, dar și rapiditatea cu care se face acest lucru", a declarat dr. Bogdan Obadă, director medical al unității sanitare și medic în cadrul secției clinice Ortopedie-Traumatologie.

Referitor la pacientul supus intervenției amintite, el prezenta și o leziune completă a ligamentului încrucișat anterior, la același genunchi, care a fost rezolvată în cadrul aceleiași operații.

Astfel, în prima parte a intervenției s-a realizat reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior, iar în cea de-a doua parte s-a implantat biomatricea de colagen la nivelul defectului de cartilaj, prin abord minim invaziv. Intervenția a durat două ore și a fost realizată de o echipă complexă de medici: dr. Bogdan Obadă, dr. Titi Băjenescu, dr. Manar Zekra și dr. Crina Alecu.

★ ★ ★

Defectul de cartilaj articular este o afecțiune frecventă a genunchiului și reprezintă, așa cum îi spune și numele, o lezare a cartilajului articular (al articulației). Acesta poate apărea la orice vârstă, spontan sau de-a lungul unei perioade mai lungi de timp. Simptomele pe care le manifestă pacientul sunt: inflamație nespecifică, dată de hidartroză (acumularea de lichid în articulație), blocajul articular datorat corpilor liberi intraarticulari, durere după o perioadă de stat pe scaun și nu în ultimul rând, performanțe sportive diminuate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6554 secunde