Inundațiile vor fi anunțate cu patru ore înainte

59
Inundațiile vor fi anunțate cu patru ore înainte - inundatie-1451561793.jpg
Locuitorii din Iași vor putea, pe viitor, să își salveze bunurile din calea inundațiilor. Cel puțin asta susțin autoritățile locale, după inaugurarea unei stații care monitorizează nivelul apelor râului Bahlui și trimite alerte cu patru ore înaintea posibilelor revărsări. Timp suficient, spun specialiștii, pentru ca oamenii să fie evacuați.



De aici se primesc datele primare necesare stabilirii prognozei în ceea ce privește inundațiile din bazinul Bahluiului, potrivit Digi24.ro.

Două stații performante de monitorizare hidrologică au fost amplasate în județul Iași. Cu ajutorul unor senzori, una dintre ele stabilește nivelul râului Bahlui, temperatura apei și a aerului, dar și când și cât va ploua. Informațiile ajung online, în timp real, la autorități.

Aici sunt niveluri care sunt înregistrate de stațiile automate, la intervale orare prestabilite de noi.El după ce primește datele și tot se încarcă, tot se încarcă și evaluează starea și face o prognoză pentru următoarele 24 de ore.

Două milioane de lei au costat stațiile de monitorizare, dar investiția, susțin specialiștii, poate evita pagube de peste 300 milioane de lei. Atât ar cheltui autoritățile din Iași dacă orașul ar fi inundat.

Tudor Blidaru, manager proiect: "Acest sistem este unul complex, de software, de echipamente și de personal specializat care, pe baza informațiilor de natură hidrologică și metoclimatică furnizează prognoze ale evoluției stării sistemul hidrologic."

Dorin Duțu, director interimar Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad: "Am mărit capacitatea de apărare a orașului Iași și împrejurimile orașului, aș putea spune, pe o distanță de 32 de km."

Gabriel Mustață, director tehnic în cadrul Administrației Bazinale de Apă - Prut Bârlad: "Trebuie să recunoaștem că inundații mai pot fi, dar cum, pot fi inundații pe o localitate dacă nu își curăță rigolele, dacă nu își curăță sanțurile, dacă nu fac canale."

Montarea sistemul de prognozare și avertizare a inundațiilor face parte dintr-un proiect mai mare de apărare împotriva inundațiilor, finanțat de Uniunea Europeană, cu valoare de peste 231 de milioane de lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1218 secunde