Invazia algelor pe litoralul românesc

377
1

Articole de la același autor

Zilele foarte călduroase din ultima perioadă au adus la malul Mării Negre tone de alge. Bătute de valuri și intrate în putrefacție, ierburile verzi și maronii au devenit insuportabile pentru turiștii aflați în vacanță.

Pentru a curăța plajele, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, a mărit efectivele în aceste zile și a lucrat fără încetare nopți în șir. "Au fost stabilite trei zone de intervenție deservite de formații de lucru, în zona nord (Năvodari - Mamaia - Constanța), zona centru (Eforie - Costinești) și zona sud (Olimp - Vama Veche). S-a lucrat pentru strângerea cantităților importante de alge existente pe unele sectoare de plajă. Numai în ultimele șapte zile, angajații ABADL au colectat peste 4.000 de tone de alge, atât de la mal cât și din largul marii", explică purtătorul de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton.

Potrivit statisticilor, de la începutul sezonului au fost strânse de pe plaje peste 10.000 de tone de alge. În anul 2012, cantitatea de alge strânsă de pe plajă de către ABADL a fost de 27.500 de tone, iar în anul 2011 a fost de 40.000 de tone de alge.

"Pentru a diminua efectele acestui fenomen, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a mărit numărul de utilaje și de forțe umane. Intervenția cu utilajele de mare capacitate se va face doar pe timpul nopții, deoarece, pe timpul zilei, aceste utilaje nu pot intra printre turiștii veniți să își petreacă concediul la mare. Au fost mobilizați 44 de muncitori și peste 35 de utilaje. Este vorba despre cinci încărcătoare frontale, patru buldoexcavatoare, opt autobasculante de 16 tone, patru tractoare cu remorcă, două utilaje de ecologizat, trei tractoare cu disc și un utilaj de colectat alge", a mai spus Cătălin Anton.

Igienizarea plajelor, în sarcina operatorilor

În momentul de față, cantitatea de alge apărută pe plaje este nesemnificativă și nu afectează plajele litorale. Însă operatorii de plaje sunt cei care, în primul rând, ar trebui să se preocupe de acest aspect, în afară de acela de a interzice turiștilor să își așeze prosoapele în zona de șezlonguri, așa cum procedează abuziv mulți dintre ei. Reprezentanții ABADL atrag atenția operatorilor de plaje că ei trebuie să se ocupe de igienizarea zonelor. "ABADL are obligația de a interveni în zonele unde se constată o prezență masivă a algelor. În celelalte cazuri, obligația cade în sarcina operatorilor de plaje", a adăugat purtătorul de cuvânt al instituției.

Cauzele apariției algelor

Eutrofizarea este un fenomen care apare în timpul verii, când la temperaturi ridicate cresc și concentrațiile de nutrienți din apă.

Procesul de eutrofizare este cauzat de cantitățile mari de substanțe nutritive prezente în apă, care, în asociere cu diferiți poluanți, au un efect negativ, de reducere a biodiversității.

Unul din primele semne ale prezen’ei unei cantități mari de nutrienți este dezvoltarea abundentă a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de "înflorire algală". Înflorirea algală și dezvoltarea plantelor acvatice determină, însă, reducerea transparenței apei și a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.

Comentează știrea

admirator
22 august 2013
si astea

sunt adunate din banii cui? daca plaja e privatizatas pe bucati, cat platessc ceic tre au cumpart-o, pentru curatenie? iar bugetul constantei?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 August 2013
Stire din Eveniment : Pe plajă se fură ca-n codru!
Pagina a fost generata in 0.4895 secunde