Istoria ciuruită a Constanței

2378
5

Că istoria este disprețuită la Constanța o știm deja cu toții. Vedem în fiecare zi cum bucăți din trecutul unuia dintre cele mai vechi orașe ale țării cad pradă nepăsării autorităților. Cu fiecare cărămidă distrusă mai dispare câte puțin din istoria noastră.
Peninsula este plină de ruine, ziduri dărâmate, ferestre fără geamuri. Clădiri istorice ce ar trebui conservate și protejate stau să cadă. Nimeni nu le dă jos, dar nici nu le repară. Autoritățile se fac că nu văd cum Peninsula zace desfigurată. Chiar lângă Lupoaica inaugurată recent cu mult tam-tam, se află un imobil părăsit, într-o stare avansată de degradare.
Flancată de Muzeul de Artă Populară și statuia cu Romulus și Remus, clădirea sare în ochi oricărui trecător. Nu atrage atenția prin cât este de frumoasă, ci cât este de urâtă. Hidoasă, de-a dreptul. Și mai ales periculoasă. La parter nu mai are uși, ferestre, ziduri exterioare. Numai câteva grinzi mai sprijină etajul și mansarda. Pereții interiori sunt și ei dărâmați, în mare parte. Niște țigănuși se joacă fericiți de-a v-ați ascunselea, fără să se gândească vreo clipă că orice bucată de tencuială ori cărămidă desprinsă ar putea să-i rănească sau chiar să-i ucidă pe loc.

Avertizări pe ghicite!
Balconul de pe colț, vizibil înclinat spre trotuar, mai poartă o bucată dintr-un afiș pe care scria odată "Atenție, pietoni! Pericol de prăbușire!". Acum poți doar să ghicești mesajul. Pe celălalt balcon se văd un băiat și o fată cum stau și admiră platoul din fața Muzeului. Se amuză pe seama artiștilor care își expun acolo mărțișoarele. Mai intră, mai ies cu o cană de cafea în mână, țipând la copiii ce se joacă la parter. Nici balconul pe care stau ei nu pare prea sigur. Se vede că baza este șubredă, dar nu pare să-i deranjeze.

Se prăbușesc zidurile
Singurii care sunt deranjați de peisaj și de aspectul clădirii sunt trecătorii. Se uită cu mirare în sus, parcă întrebându-se "Cum de mai stă în picioare casa asta?". Unii ridică ochii și apoi, precauți, trec pe partea cealaltă a trotuarului, ca nu cumva să le cadă ceva în cap. Într-o latură a imobilului, chiar la fațada spre Lupoaică prin ziduri a crescut un copac. Se vede cum ramurile și-a făcut loc, de-a lungul timpului, prin tencuială și au depărtat-o de stâlp. Bucata de ciment pare că stă mai mult în echilibru și probabil că în curând va cădea.
Rămâne de văzut cât va mai rezista întreaga clădire în picioare.



Comentează știrea

ath
28 februarie 2012
Hai sa fim sinceri

Treaba merge bine la Constanta.A spus-o si Miron Mitrea care si-a urcat apoi fundul in masina si a plecat sa se odihneasca putin la casa lui din Alpii Austriei.In plus,si eu cred ca treaba merge bine la Constanta.Chiar daca multi nu-l suporta pe Mazare,trebuie sa recunoastem sincer,ca el are un mare merit.Mazare este singurul primar din lume care a dovedit clar ca o primarie nu are nevoie de primar.Cu el sau fara el treaba merge bine. Primaria asta ne costa cam mult,este bine sa facem o reforma.In locul primariei avem nevoie de patru mese, patru scaune,patru "vedete" tinere si un container pe post de acoperis.La prima masa o vedeta inregistreaza nasterile,la a doua masa o vedeta inregistreaza casatoriile,la a treia masa sunt inregistrate decesele iar la masa nr.4 este deschis Serviciul de Explicatii pentru Populatie(pe scurt S.E.P.).De exemplu,daca strada ta are trotuarul spart sau daca nu poti sa dormi noaptea din cauza cainilor,te duci la masa nr.4 ca sa primesti explicatii.Este cel mai important serviciu din mini-primaria noastra.Daca stau bine sa ma gandesc, Serviciul de Explicatii poate fi modernizat.In loc de masa,scaun si vedeta se instaleaza un automat cu fisa.Automatul cu fisa trebuie sa fie ceva in genul bancomatului.El seamana cu un bancomat numai ca are in plus o goarna.Cetateanul care intreaba,de exemplu, de ce orasul lui este murdar,baga o fisa in automat si asculta explicatia politrucului de serviciu,transmisa prin goarna "device-ului".Pai ce,nu am dreptate ? Intreb si eu.De ce avem nevoie de un arhitect sef al orasului ? Nu vedeti ca fiecare construieste ce vrea,unde vrea,cat vrea si cum viseaza el noaptea ? Chiar asa.De ce sta primaru' asta pe capul nostru ?

fara
28 februarie 2012
el si voi

Stati acasa la o bere in ziua alegerilor,cum s-a procedat data trecuta,si orasul v-a fi scos la licitatie pentru 1 leu simbolic. Bine inteles ca pe Mazare il doare in fund de situatia urbei,dar voi cetatenii nemultumiti ai orasului ce face-ti?

Andy
28 februarie 2012
tiganusi

nu era problema daca era sa se prabuseasca cladirea peste tiganusi, chiar era mai bine daca erau mai multi

Constantin
28 februarie 2012
nu este statuia cu romulus și remus

Alooooooooooooooooooooooooooo NU ESTE STATUIA ROMULUS ȘI REMUS, ACEL GRUP STATUAR SE CHEAMĂ ,, ORAȘUL CONSTANȚA CU CELE DOUĂ FAMILII, mazăre și constantinescu ,, ACESTE NUME VOR FI RUȘINEA CONSTANȚEI CÂND SE VA PUBLICA CIFRELE DE AFACERI CU SEA VIEW, POMACOST, COMPRESS ADVERTISING, FIVE HOLDING S.A. ȘI ALTE FIRME DIN GRUPUL DE INTERESE FINANCIARE ALE CELOR 2!!! ȘI VOR FI DE RUȘINE ALĂTURI DE TOȚI CONSTĂNȚENII CARE NU-I ÎNGHIT PE CEI 2 DERBEDEI, DAR NU IES LA VOT LA ALEGERILE LOCALE, ATUNCI CÂND mazăreconstantinescu SUNT VULNERABILI ȘI CONSTĂNȚENII PUTERNICI!!! ATENȚIE!!!! ESTE O SINGURĂ ZI CÂNG NOI SUNTEM PUTERNICI, DUPĂ CARE, 4 ANI, ĂȘTIA DOI ÎȘI BAT JOC DE NOI, DE PARCURI, DE TOT CE A FOST FRUMOS ÎN CONSTANȚA ȘI ACUM NU MAI EXISTĂ, SAU E O RUINĂ!!!! AM ZIS!!!

Mihai
28 februarie 2012
Aveti ce meritati !

Aveti EXACT ce meritati - Cine continua sa-l voteze pe shizofrenul ala pentru un Kg. de mãlai rânced ? Stati ca pichinezii si faceti comentarii care se vor rãzboinice si revendicative , dar cand este nevoie sã luati cu ADEVARAT pozitie nu mai este nimeni. Este DEJA al 25-lea ceas pentru Constanta ca sa mai poatã fie fãcut ceva....viabil / valabil... Mazãre & clica , trebuiau scosi cu suturi in fund inca dupa 1/2 primului mandat....nu dupa 3 mandate.... Acum constantenilor nu le-au mai rãmas decat ochii ca sa plângã si pantalonii (ca sã-i lase in vine)

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Social : Istorie îngropată în gunoaie
Marţi, 24 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Lista neagră a Constanței
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Nu distrugeți Peninsula!
Pagina a fost generata in 0.646 secunde