Jumătate de an te lupți cu birocrația pentru o alocație de 40 de lei

1504
Alocațiile de stat pentru copii nu mai ajung la cei care au dreptul, din cauza unor greșeli în baza de date a Direcției de Muncă Solidaritate Socială și Familie Constanța (DMSSF).
Pentru multe familii din Constanța, suma de 40 de lei, cât este alocația de stat în prezent, reprezintă o necesitate de care nu se pot priva. Deși au fost primite multe plângeri de la părinți, nimic nu s-a schimbat.

O parte din familii a renunțat de mult să ridice suma mizeră care se presupune că ar trebui să-i fie utilă copilului pentru hrană, rechizite și nu mai știu câte altele. O aberație, doar că este un drept al copilului care este încălcat chiar de către reprezentanții instituției care se ocupă cu plata alocației de stat.
Dacă sunați la numărul de telefon al DMSSF Constanța pentru a cere lămuriri de ce nu ați primit alocația, vi se va promite marea cu sarea, asta dacă va răspunde cineva. Dacă veți merge la sediul de pe strada Decebal, veți avea parte de funcționari care dau din umeri neputincioși și de mulți alți părinți care se află, ca și dumneavoastră, pentru același lucru - alocația de stat a copilului.
Sute de plângeri au fost semnalate, de la începutul anului, și nimeni nu a făcut ceva. Vă amintim că scuza reprezentanților DMSSF Constanța este faptul că baza de date era incompletă sau greșită, plus că sistemul era bulversat de cererile elevilor care împlineau vârsta de 18 ani și care doreau să ridice banii pentru lunile în care nu au mai beneficiat de acest drept.
Părinții se văd nevoiți să își sacrifice orele de muncă pentru cei 40 de lei, doar pentru că cineva nu-și face treaba.
În cazul în care nu ați ridicat alocația de stat o lună, din varii motive, poate trece și jumătate de an pentru a vă recupera suma mizeră. Ca să intrați în posesia banilor trebuie, obligatoriu, să faceți o cerere către direcție, în care să solicitați restanța. Chiar și cu cerere făcută, nimeni nu vă garantează că primiți banii din urmă în timp rezonabil.

Nemulțumiții, chemați în audiență
Daniela Dragomir, directorul executiv al DMSSF Constanța, motivează de ce, uneori, tutorele legal al copilului nu primește în timp util alocația de stat. "Depinde la ce moment este făcută cererea, căci, să presupunem că părintele nu a ridicat alocația de la poștă într-o lună, el trebuie să facă o cerere prin care solicită restanța. Dacă cererea este făcută în prima jumătate a lunii se operează mai repede. Dacă cererea a fost depusă, spre exemplu, în octombrie, în a doua jumătate, ea se operează în noiembrie și părintele primește alocația în decembrie".
Cel puțin teoretic, așa stau lucrurile. Dar care mai este scuza reprezentanților DMSSF Constanța atunci când depui cererea în luna mai, suntem în luna septembrie și copilul tot nu a primit alocația restantă din luna aprilie?
Tot câteva luni le ia angajaților DMSSF Constanța să schimbe adresa la care părintele solicită primirea alocației de stat prin poștă. Multă bătaie de cap pentru nimic, spun mulți părinți.
Daniela Dragomir îi sfătuiește pe cei care au probleme cu alocația de stat să vină în audiență. "Este posibil să ne fi scăpat și nouă anumite lucruri, dar nici oamenii nu vin la mine în audiență. Vin la direcție, dar numai în orele de audiențe nu", susține directorul executiv.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9527 secunde