La un pas de tragedie! Bebeluș de o lună, înecat cu lapte, salvat prin telefon!

34186
La un pas de tragedie! Bebeluș de o lună, înecat cu lapte, salvat prin telefon! - fondsalvaresursaemergencyfirstai-1581701231.jpg

Articole de la același autor

Câteva secunde pot face diferența între viață și moarte, iar păstrarea calmului, pentru oferirea celor mai pertinente informații operatorilor de la instituțiile abilitate să ofere ajutorul este esențială. O dovedește și un caz făcut public de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea".

Operatorii ISU-SAJ au reușit să-i ghideze pe părinții unui bebeluș de numai o lună în efectuarea manevrelor de prim ajutor pruncului care nu mai respira, după ce s-a înecat cu lapte. Părinții alertați au sunat la numărul unic de urgență pentru a cere ajutor, după ce copilul nu mai respira și avea deja buzele învinețite. "Un sentiment aiurea te cuprinde, «piele de găină», starea în care ai vrea să te ridici de pe scaun să te duci să ajuți. Într-o fracțiune de secundă realizezi ce se întâmplă și începi să îi explici, pe înțelesul apelantului, ce are de făcut", a relatat operatorul ISU Dobrogea sentimentele trăite în momentul apelului.

"- 112, ce urgență aveți?

- Veniți repede, nu mai respiră, are buzele vinete!!

Din detaliile din foaia de caz, văd: «copil 1 lună».

- Doamnă, ce s-a întâmplat?! Cu ce s-a înecat copilul? Ce face acum?

- Veniți, veniți, nu mai respiră!!! Veniți, cu lapte s-a înecat!

- Doamnă, puneți mâna sub copil, îl țineți întins pe mâna, pe antebraț, cu fața în jos, paralel cu solul.

- Vă rooog, veniți repede!!!

- Doamnă, un echipaj SMURD a plecat deja spre dumneavoastră, vă rog mult să vă liniștiți să îl putem ajuta pe micuț, dacă eu vă țin la telefon nu înseamnă că ambulanța nu a plecat. Faceți ce v-am spus!", au relatat reprezentanții ISU Dobrogea dialogul dintre mama panicată și dispecer.

În câteva secunde, la capătul celălalt al apelului răspunde un bărbat, mult mai calm:

"- L-am pus!

- Perfect, bateți copilul pe spate, între omoplați, cu mișcare de-a lungul corpului, până spre ceafă. Nu foarte tare!

În fundal, (îți dai seama că telefonul a fost pus pe funcția "difuzor" deoarece îi auzi pe amândoi), se aude cum bărbatul face ce i-am spus. După aproximativ 5-10 secunde aud un plânset de copil.

Vă amintiți de sentimentul descris mai devreme?

Eh, acum este opusul, te încearcă un nod în gât, evident, de fericire, dar te aduni și continui să îi întrebi cum se simte micuțul.

Panică pe mamă, continuă să apese, deși micuțul plângea cât îl țineau plămâni (lucru foarte bun!)

- Veniți, vă rog, veniți, plânge foarte tare!!

- Doamnă, este un lucru foarte bun că plânge, pentru a putea plânge îi trebuie mult aer, lucru care ne dă de înțeles că el este ok la momentul actual. Repet: un echipaj este deja în drum spre dumneavoastră", a continuat dialogul.

Cât a durat apelul, echipajul a reușit să ajungă la adresa indicată. "Tot acest dialog a durat undeva la 2-3 minute, timp care pentru familie au însemnat ore, iar pentru operator, secunde! Atunci când apelați 112, trebuie să înțelegeți că îi puteți ajuta foarte mult pe cei pentru care cereți ajutor, atâta timp cât sunteți calmi și răspundeți la întrebări, întrebări care poate vă supără, poate vi se par absurde, dar pe cei din dispecerat îi ajută!", au subliniat reprezentanții ISU Dobrogea.

Primul ajutor în cazul unui copil care se îneacă sau se sufocă

Sufocarea cu mâncare, lapte sau un corp străin este o problemă ce apare frecvent în cazul copiilor, indiferent de vârstă. Ba mai mult, este una dintre principalele cauze de deces accidental în rândul copiilor. De aceea, este important ca părinții sau apropiații să știe cum să intervină, în primele secunde. În primul rând, nu intrați în panică. Apoi, dacă cel mic s-a înecat cu ceva, nu încercați să îi scoateți obiectul sau bucata de mâncare cu degetele, căci s-ar putea să le împingeți mai adânc, pe gât.

În cazul copiilor sub un an, manevra Heimlich se realizează astfel: bebelușul se pune cu fața în jos, sprijinit pe antebraț sau pe picior. Capul trebuie să fie mai jos decât pieptul, cu bărbia sprijinită în palmă. Specialiștii atrag atenția că gura nu trebuie să fie acoperită, iar gâtul să nu fie răsucit! Cu mâna liberă se aplică celui mic, cu podul palmei, cinci lovituri ferme pe spate, între omoplați. Loviturile trebuie să fie puternice: dacă se lovește prea "blând", manevra este ineficientă. Dacă manevra nu dă rezultate, se întoarce copilul cu fața în sus, cu capul în continuare mai jos de nivelul pieptului și, cu două degete (arătătorul și mijlociul) se aplică cinci apăsări în zona cutiei toracice, la distanță de aproximativ un centimetru sub linia imaginară care unește areolele mamare ale copilului. Mișcarea de apăsare trebuie să fie în jos și înainte, înspre cap, ca și cum s-ar împinge obiectul care blochează calea respiratorie înspre exterior. Ambele proceduri se repetă până când obiectul care obstrucționează traheea iese, fiind scos încet, cu degetul mic, din gurița bebelușului.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4506 secunde