Liber la petreceri de Crăciun şi Revelion! Măsuri de relaxare de sărbători

575

Articole de la același autor

Măsurile de relaxare a restricţiilor impuse de luni de zile pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2 au fost aprobate miercuri, 8 decembrie, de Guvern. Acestea vor intra în vigoare, cel mai probabil, începând de joi, 9 decembrie. Astfel, nu vom mai fi obligaţi să purtăm mască de protecţie în aer liber, decât în zonele aglomerate, iar de Crăciun şi de Revelion restaurantele şi cafenelele vor putea fi deschise toată noaptea.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, relaxarea restricţiilor şi a precizat că acestea depind de comportamentul fiecăruia, astfel că, dacă numărul cazurilor de COVID va creşte din nou, vor fi din nou impuse. „Trebuie totuşi să dăm oamenilor o speranţă că în ţara asta se poate trăi normal. Aceste măsuri luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul dintre populaţie, operatori economici, cu autorităţile. Această deschidere din partea Guvernului se datorează interesului pentru ca în România viaţa să capete aspect de normalitate dar nu putem ignora pericolele care urmează”, a precizat ministrul Alexandru Rafila.



Astfel, au fost eliminate interdicţiile de circulaţie după ora 22, pentru persoanele nevaccinate, care vor putea intra în mall-uri sau alte magazine nealimentare pe baza unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau a unui test rapid nu mai vechi de 48 de ore. Persoanele nevaccinate se vor putea caza şi la hoteluri sau pensiuni, pe baza aceloraşi teste. De asemenea, în magazinele mai mici de 200 metri pătraţi nu mai e necesar certificatul verde.



Nu mai este obligatorie purtarea măştii în aer liber, cu excepția: stațiilor de autobuz, piețelor sau zonelor aglomerate. Rămâne, totuşi, obligatorie masca în spaţiile interioare. Pe 24 şi 25 decembrie și pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, restaurantele şi cafenelele vor putea rămâne deschise toată noaptea. De asemenea, cinematografele și teatrele vor putea permite accesul publicului (vaccinat, testat sau trecut prin boală) până la 50% din capacitatea locului.



Testaţi-vă înainte de a vă vizita rudele

Totuşi, ministrul Sănătăţii le recomandă celor care merg în vizită de sărbători să se testeze. „O să facem o campanie de informare despre vaccinare așa cum trebuie. A scăzut în ultima perioadă foarte mult intenția de vaccinare. Persoanele care se duc să se întâlnească cu membrii ai familiei vulnerabili le recomand să se testeze. În câteva zile va fi gata proiectul pentru certificatul COVID. Încercăm să venim cu un proiect de lege care să necesite mai puține ajustări decât proiectul inițial care era limitat”, a precizat Alexandru Rafila.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8127 secunde