Liniște la Casa de Pensii. Vârstnicii nu vor să plece la tratament primăvara

339
Liniște la Casa de Pensii. Vârstnicii  nu vor să plece la tratament primăvara - linistelacasadepensii2-1555511814.jpg

Articole de la același autor

Deocamdată, Casa Județeană de Pensii (CJP) Constanța nu a fost luată cu asalt de către persoanele de vârsta a treia, pentru că cei mai mulți își doresc să plece în stațiunile balneoclimaterice abia din luna mai/iunie. "Nu mi-am luat niciodată bilet de tratament primăvara. Eu plec mereu la proceduri în luna iulie sau august, când este cald afară și nu risc să paralizez de frig, după ce ies din cabinetele medicale", ne-a declarat George S., în vârstă de 73 de ani.

Nici Raluca T. nu este încântată de ideea de a pleca în aprilie sau mai. "Nu mă încumet să plec mai devreme, din același motiv", a mărturisit bătrânica în vârstă de 77 de ani.

Între timp, însă, reprezentanții CJP îi așteaptă pe cei care sunt dornici să obțină un bilet de odihnă și tratament în această perioadă, la sediul instituției, pentru a le ridica.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJP, Kristina Mutiș, de la începutul anului și până în prezent au fost depuse 5.551 cereri. Pentru seria ce va pleca din data de 29 aprilie, acestora le sunt puse la dispoziție 70 de locuri, din care 12 sunt gratuități.

La acest moment, pentru seria patru sunt disponibile 13 locuri la Amara, șase la Bala, două la Buziaș, cinci la Geoagiu, patru la Moneasa, un loc la Olănești, două la Pucioasa și șase la Sărata Monteoru.

De precizat că criteriile pentru obținerea unui bilet într-una din stațiunile balneo-climaterice din țară sunt stabilite prin lege. Drept urmare, cei care nu au primit bilete de tratament în anii 2017 și 2018 vor primi zece puncte, iar cei care au beneficiat de două bilete în perioadele de sezon nu vor mai primi niciun punct.

Desigur, la fiecare serie de bătrâni plecați vor exista și gratuități, de acestea beneficiind veteranii de război sau cei care primesc pensii de invaliditate și persoanele cu handicap. Eliberarea biletelor se va face ca și până acum, potrivit planificării anunțate telefonic fiecărui beneficiar, iar la expirarea termenelor sunt eliberate biletele nevalorificate.

În ceea ce privește contribuția individuală a unui bilet de tratament, aceasta este de 50% din valoarea totală a pensiei. În cazul pensionarilor care au și calitatea de asigurat, contribuția individuală este de 50% din cuantumul brut total al drepturilor de pensie și câștigul brut de natură salarială care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale din luna anterioară celei în care se face repartiția.

Ca în fiecare an, aproximativ 15% din numărul total de bilete de tratament au fost acordate gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale și legi cu caracter reparatoriu, precum și categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
Stire din Social : Când pot fi recalculate pensiile
Pagina a fost generata in 1.4786 secunde