Logo Google dedicat lui Marie Curie

422
Logo Google dedicat lui Marie Curie - mc-1320650402.jpg
Google sărbătorește astăzi, printr-un logo special, împlinirea a 144 de ani de la nașterea faimoasei fiziciene Marie Curie. Maria Sklodowska s-a născut la 7 noiembrie 1867 la Varșovia, iar în 1895 s-a căsătorit la Paris cu Pierre Curie, devenind Marie Curie.

Marie Curie va denumi fenomenul de "radioactivitate", iar corpurile cu această proprietate se numesc radio-elemente. Ulterior, Pierre se alătură eforturilor soției sale și, împreună, descoperă poloniul și radiul.

Radiul se va dovedi util în medicină. Radioterapia distruge celule bolnave și vindecă anumite forme de cancer și a căpătat  numele de Curieterapie. Soții Curie au convenit să nu-și breveteze tehnica obținerii radiului, deși acest lucru le-ar fi putut aduce imense câștiguri materiale.

Colaborarea, viata de cuplu a celor doi soți Curie este întrerupta la 19 aprilie 1906, când Pierre alunecă sub roata unui camion și moare. În 1911 Marie e laureată a Premiului Nobel pentru Chimie. Moare pe 4 iulie 1934 cu diagnosticul "Anemie pernicioasă aplazică, cu evoluție rapidă, febrilă. Măduva osoasă nu a reacționat, probabil din cauza faptului că era alterată de o îndelungată acumulare de radiații".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 27 Septembrie 2011
Stire din Social : La mulți ani, Google!
Marţi, 11 Octombrie 2011
Stire din Fun : Google. Știați că…?
Pagina a fost generata in 1.6962 secunde