Aprobare de la Comisia Europeană!

Lovitură pentru constănțeni și turiști: șezlonguri pe toate plajele reabilitate de pe litoral

44906
12
Începând din această vară, sutele de metri de plaje reabilitate de pe litoral vor fi împânzite de șezlonguri ce vor fi închiriate de operatorii de plaje. În Mamaia, în Faleză Nord, în Constanța, la Eforie, peste tot, cei care au închiriat sectoarele respective de plaje vor putea să pună șezlonguri până la mal, fără a le mai fi teamă că vor fi amendați de autorități. 


Dacă, în anii trecuți, aceștia au fost obligați să lase libere porțiunile de nisip câștigate în urma reabilitării, adică exact la firul apei, iar șezlongurile au fost la mijlocul plajei, acum nu mai au nicio interdicție de a nu le pune și la luciul apei. 


Practic, oricine va dori să stea la soare pe plajele proaspăt reabilitate pe bani europeni va trebui fie să închirieze un șezlong, fie să își pună prosopul după zona de paturi, adică aproape de promenadă, în unele locuri la aproape 100 de metri de apă. 


Prezent, ieri, pe litoral, pentru a vedea stadiul pregătirii plajelor pentru minivacanța de 1 Mai, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a dovedit că nu stăpânește domeniul și a declarat răspicat că autoritățile nu le pot impune operatorilor economici unde să-și pună șezlongurile, nefiind la curent cu faptul că, imediat după reabilitare, legislația europeană împiedica obținerea de profit pe porțiunile refăcute și, implicit, închirierea acestora. 


"Este o politică pe care o face cel care închiriază subsectorul de plajă și e un lucru pe care noi nu îl putem impune sau să facem acea derogare de la ceea ce își propun dumnealor. Noi, prin ceea ce facem, respectăm procedurile care sunt în licitație, închirierea subsectoarelor de plajă către contractori", a grăit ministrul Apelor, vădit pe lângă subiectul fierbinte al plajelor acaparate de șezlonguri. 


"A fost un conflict major, dar s-a rezolvat!"


I-a venit în ajutor directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Hristu Uzun, care cunoștea mult mai bine scandalurile de anii trecuți. 


"Anul acesta o să își pună (n.r. - șezlonguri). Vor fi exploatate civilizat, cu șezlonguri, cu tot ce înseamnă plajă amenajată. A fost o etapă care s-a depășit. Am obținut aprobare de la Comisia Europeană că putem să închiriem și acele plaje. În Mamaia, au fost câteva inadvertențe, a fost un conflict major cu o societate, care a blocat activitatea, cu un proces, dar s-a rezolvat și acum vor fi șezlonguri peste tot", a spus șeful ABADL. 


Ulterior, acesta a completat că, potrivit legii, operatorii sunt obligați să asigure și o porțiune pentru cei care nu doresc să plătească 20, 30 sau 50 de lei pentru un șezlong și care preferă să stea direct pe nisip. Dar asta nu este o noutate! Cu toții știm că acea porțiune este întotdeauna spre promenadă, departe de apă, iar la mal stau întotdeauna șezlongurile. 


Cu alte cuvinte, o mămică venită cu un copil la plajă pentru doar două ore, pentru că expunerea prelungită la soare îl poate îmbolnăvi pe cel mic, va trebui fie să plătească pentru a sta aproape de apă, fie să se așeze pe locurile pentru cearșaf, departe de mal, cu riscul de a-l pierde din ochi pe copil sau de a fi lăsată fără bagaje în timp ce îl supraveghează, la firul apei.


Ministrul Apelor promite controale… 


Ministrul Apelor și Pădurilor promite însă că anul acesta nu se va mai întâmpla acest lucru și că verificările vor viza în special obligația operatorilor de a respecta dreptul cetățenilor de a se așeza pe nisip unde le place. 


"O să facem controale vara aceasta astfel încât cei 30% puși la dispoziția turistului pentru a-și pune cearșaful sau pătura să fie respectați. Proporțional cu suprafața totală pe care o are sectorul, le vom cere să asigure acces și la luciul de apă, la mare. O să îl analizăm și o să îl cerem prin ceea ce facem noi ca și administratori ai plajei. Facem controale și dacă nu vor respecta acest lucru, avem la dispoziție acele măsuri pe care le putem lua împotriva acelor utilizatori de plaje", a precizat Ioan Deneș. 


Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Vrajeala Apele Romane
27 aprilie 2018
Sezlonguri

Cei care au inchiriate sectoare de plaka , sunt datori sa lase o treime din plaja libera fe sezlonguri. Aceasta suprafata trebuie sa aiba deschidere la malul marii. Acest lucru nu este respectat de nici un agent economic. Va rog sa faceti un control impreuna cu un reprezentant al ministerului turismului in luna Iulie si veti vedea ca cei care locuiesc in localitatile de pe litoral , si care se duc la plaja dupa ora 16-17 trebuie sa inchirieze sezlonguri.

Nazi
27 aprilie 2018
Opinie

Pai au trecut 5 ani de la reabilitarea plajei parca atat era termenul.

Spaga de la operatori
27 aprilie 2018
PSD are sete de bani.PSD a turbat.

Cred ca v-ati convins,pentru a cata oara, ca alesii,ca politicienii pe care voi credeti ca i-ati votat ca sa va reprezinte interesele, in realitate sunt reprezentantii unor afaceristi numiti pompos "dezvoltatori imobiliari" ,"operatori de plaja","investiori",etc.Parca aud iar la televizor...."am votat pentru un viitor mai bun".Bleah... ! Povestea asta cu sezlonguri pe toate plajele seamana cu povestea orbului "ajutat" sa treaca strada fara voia lui.Am ajuns sa o treiesc si pe asta.Ma duc la plaja acolo unde vrea PSD.PSD e in toate.PSD este la guvernare,PSD este la mare,PSD este la munte,cu PSD ma intalnesc in biserica,Dumnezeu s-a inscris in PSD,PSD imi spune cu cine am voie sa ma culc noaptea in patul meu de acasa,PSD imi spune care este "gaurica" oficiala,"gaurica" de partid si de stat.PSD e in cele ce sunt si in cele ce maine vor rade la soare.Uite ca toti stam la soare acolo unde vrea PSD.Va veni vremea sa beau apa cand vrea PSD,sa zambesc cand am obtinut aprobarea de la PSD.

dbdb
27 aprilie 2018
@Vrajeala Aiurea

Spatiul pe care sunt locatorii obligati sa-l lase pentru cei care vor sa stea pe nisip nu este la malul marii, la firul apei. Nu exista nicio obligatie unde sa fie amplasat. Pe plajele reabilitate s-a lasat la "firul apei" pentru ca la firul apei e de fapt noua parte reabilitata, care prin contractul de finantare cu UE, este la liber 5 ani.

Craii de curte veche
27 aprilie 2018
Plaja din sat Mamaia

Mergeti sa vedeti plaja cred ca doar in India mai este asa urita.Vina este a noastra sa nu hulim aiurea. A votat boborul psd , trebuie sa ne supunem restul (minoritatea). Trebuie sa voteze doar elitele nu si boborul.A se vede istoria Constantei, Mamaia, Techirghiol, Eforiiile cine gandea pentru bobor, si aplica ELITELE.

okila
27 aprilie 2018
pentru nazi

de anul trecut pina acm sunt 5 ani ...sau ai si tu plaja

@Craii de curte veche
27 aprilie 2018
Iarta-ne ca existam

Gata.Nu se mai spune ca fiecare popor isi merita conducatorii.Individul semnat "Craii de curte veche" crede ca romanul nu-si merita conducatorii.Conducatorii sunt prea buni pentru asa bobor de nimic.Saracii astia din PSD(elitele) s-au luat cu mainile de cap cand au vazut cu ce "bobor" năsămtât are de a face la plaja din satul Mamaia.

Răspuns la: Plaja din sat Mamaia
Adăugat de : Craii de curte veche, 27 aprilie 2018
Mergeti sa vedeti plaja cred ca doar in India mai este asa urita.Vina este a noastra sa nu hulim aiurea. A votat boborul psd , trebuie sa ne supunem...
Habarnam
27 aprilie 2018
Sa ajungem la bani dupa aia vedem noi

Golanie marca PSD.Zice ca are derogare.Are pe dracu.Apus botu" la operatori ,habar nu a avut care e treaba,UE o sa ne amendeze(astia nu se joaca abia asteapta) si platim amnda de la buget.Pai cu taxa de prima inmatriculare cum a fost.Au dat 8 taxe la rand si acum nu stiu pe unde sa scoata camasa .Banii s-au papat nu sa vazut nimic din banii aia si acum dau din colt in colt.Niste derbedei infractori.

Mesterul
27 aprilie 2018
Manole

Pai nu e mare lucru fratilor; Ati auzit de boicot? Sa stea pe sezlonguri nemernicii care le-au aprobat si cei care le-au cumparat para raman lefteri ! Pariez ca in doi ani, cei care au aprobar isi cauta de lucru la maturat prin blocurile din Mamaia, iar cei care le-au cumparat sunt pe ajutor social.Cine spune ca este obligatoriu sa fie lumea pe plaja doi ani de acum inainte ? La magarie se raspunde cu magarie !! Ba chiar si mai mult... cu sabotaj.. si nu doar pentru 5 ani ! Vor o lupta ? Sa aiba parte de ea . O haita de lepadaturi .. cica ei sunt "patroni", lichele cu sustinere politica.

Nume
27 aprilie 2018
Subiect

Doamne cata uraciune, ce cocalareala,grosolanie si mofturi gretoase!!! Unde sunt plajele de altadata, unde este libertatea omului de a se aseza simplu si natural pe nisipul plajei cu marea inaintea ochilor ?!!?....cat imi este de scarba de tot ce a ajuns acum Mamaia si alte statiuni!...adio plaja, adio libertate, liniste si naturalete !!

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.7297 secunde