Luna mai este luna promovării economiei sociale

138

Articole de la același autor

Luna mai este luna promovării economiei sociale și este dedicată organizării unor evenimente și acțiuni de mediatizare a domeniului economiei sociale, având drept scop dezvoltarea locală și cetățenia activă,îmbunătățirea condițiilor de viața și oferirea de noi oportunități pentru persoanele dezavantajate sau din categorii vulnerabile.


Reglementat prin Legea nr. 219/2015, sectorul economiei sociale urmărește creșterea calitativă și cantitativă a ocupării prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în întreprinderi sociale de inserție și întreprinderi sociale, prin dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserție care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupuri vulnerabile, pe termen scurt sau mediu, pentru integrarea treptată a acestora pe piața muncii în economia reală, precum și susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului social.


Până în prezent, la nivel național au fost acordate atestate pentru 81 de întreprinderi sociale, din care 6 au primit și marca socială care dovedește statutul de întreprindere socială de inserție.


Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție sunt gratuite și se realizează de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) prin agențiile județene, respectiv AMOFM București.


În cadrul campaniei de promovare a economiei sociale, ANOFM derulează, prin intermediul instituțiilor subordonate, o serie de acțiuni la nivel national, cum ar fi organizarea de conferințe de presă, mese rotunde, inclusiv difuzarea unor comunicate de presă, întâlniri cu actorii principali care se pot implica în acest sector etc.
Pentru îndeplinirea obiectivelor economiei sociale, entitățile în domeniu desfășoară, în principal, activități de interes general precum:
-producerea de bunuri, prestarea de servicii sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia;
-promovarea, cu prioritate, a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, dar și dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate acestora;
-dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1694 secunde