În pragul interzicerii prin Ordin al Ministerului Sănătății

Concurs Magazinele de vise înmulțesc pacienții de la Psihiatrie

1505
Magazinele de vise înmulțesc pacienții de la Psihiatrie - af16b3104c83b6039dfe070f8792abf0.jpg

Articole de la același autor

Unitățile în care sunt comercializate substanțe psihotrope legale, cunoscute sub denumirea de "magazine de vise" sunt la mare căutare printre tinerii dornici de senzații. Potrivit legislației, astfel de magazine sunt legale, dat fiind că produsele pe care le pun în vânzare nu sunt cuprinse în nomenclatorul substanțelor interzise.
Cadrele medicale de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța atrag însă atenția că substanțele cauzează sănătății consumatorilor. Dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt SCJU Constanța ne-a declarat că în ultimele zile au ajuns la spital, în stare gravă, trei tineri care au consumat produse de la astfel de unități. Sâmbătă, 5 septembrie, au fost internați doi tineri, de 20 și respectiv 22 de ani, unul în comă superficială, iar celălalt cu lipotimie (leșin de scurtă durată, fără întreruperea respirației și a funcționării inimii) și amețeli. "Ambii și-au revenit după 12 ore, primul a părăsit spitalul, iar celălalt a fost îndrumat către Secția de Psihiatrie de la Palazu Mare", a arătat medicul. A treia "victimă" a magazinelor de vise a fost internată luni, 7 septembrie. "Pacientul, în vârstă de 30 de ani, a afirmat că după ce a ingerat pastile de la astfel de unități s-a simțit rău și a avut halucinații. Starea lui a fost stabilizată și a fost transferat la Secția de Psihiatrie", a mai spus reprezentantul spitalului.
Substanțele psihotrope din magazinele de vise afectează sistemul nervos central, iar tinerii care le consumă pot resimți amețeli, tulburări de echilibru și pot face inclusiv stop respirator. De altfel, dr. Diana Cârjaliu, medicul șef al Secției de Psihiatrie de la Palazu Mare, ne-a declarat că de la apariția respectivelor unități de comercializare a drogurilor ușoare, tot mai mulți tineri ajung la spital cu astfel de simptome.

Interzis din 19 septembrie
"Magazinele de vise" ar putea fi, însă, interzise printr-un ordin al Ministerului Sănătății, începând cu data de 19 septembrie. Luna trecută, ministerul a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind stabilirea condițiilor de comercializarea a plantelor, produselor de origine vegetală și a unor substanțe care pot fi asemănate cu plantele, substanțele și preparatele stupefiante sau psihotrope.
Proiectul se află în dezbatere până pe 19 septembrie, după această dată ordinul urmând să fie publicat în Monitorul Oficial. Acest lucru va conduce, implicit, la interzicerea comercializării acestor substanțe și închiderea "magazinelor de vise".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Septembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Marţi, 08 Septembrie 2009
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 2.4266 secunde