Campania "Cuget Liber" - "Câinii vagabonzi, emblema Constanței?"

Maidanezii, stăpâni pe Constanța. "Sunt un real pericol!"

1848

Articole de la același autor

Oraș turistic, oraș port, Constanța are o problemă gravă, care tinde să devină cronică și să-i devină o emblemă rușinoasă: câinii maidanezi. Dăm nas în nas cu ei peste tot: pe stradă, în parc, lângă casă, la gunoi, pe plajă, pe faleză, chiar și în stațiile de autobuz. Și pare că, în loc să scăpăm de ei, aceștia se înmulțesc și pun stăpânire pe zone și cartiere întregi din oraș.

Începem, astăzi, o campanie menită să fie un semnal de alarmă cu privire la această problemă serioasă atât pentru imaginea, cât mai ales pentru sănătatea constănțenilor.

Maidanezii bagă spaima în turiști și în constănțeni. Oamenii spun că sunt din ce în ce mai mulți în ultima perioadă, umblă în haită și uneori devin agresivi. Iar atunci când nu umblă prin gunoaie, nu latră pe nimeni pe stradă, nu dorm tolăniți pe scuarurile din intersecții ori pe plajă, fac o mizerie oribilă pe trotuare și distrug orice urmă de civilizație într-un oraș și așa rămas mult în urmă.

Războiul autorităților cu câinii fără stăpân este unul vechi, cu multe bătălii pierdute. Ani de zile, serviciul de ecarisaj a fost lăsat pe mâna unei firme care a transformat adăpostul în lagăr și care a fost amendată în nenumărate rânduri de organele de control. Anul trecut, Primăria Constanța a organizat un nou serviciu, cel pentru animale abandonate, și a redeschis biobaza din cartierul Viile Noi. Chiar și așa, câinii comunitari nu au dispărut de pe străzi.

Teroare în Faleză Nord

Echipa "Cuget Liber" s-a deplasat, ieri, în cartierul Faleză Nord. Aici, haitele care trăiesc în vegetația de pe taluz au început să migreze pe plajă, unde ziua se duc și primesc de mâncare, iar noaptea dau atacul la gunoaiele lăsate de turiști.

"Noi venim de câțiva ani, la plajă, în Constanța, în această zonă, și știm că sunt mulți câini care stau în apropierea scărilor. Am învățat pe propria piele să ocolim zona noaptea, căci am fost atacați de ei, anul trecut. Am scăpat doar pentru că aveam la noi o umbrelă și am putut să ne apărăm. Anul acesta, i-am găsit instalați în apropierea plajei. Sunt mulți, vreo șase - șapte. Sunt destul de agresivi", ne-a povestit Ioana, o turistă din Râmnicu Vâlcea.

Și oamenii locului spun că sunt terorizați de haita de câini care, culmea, pare că dispare ca prin minune atunci când sunt anunțați cei de la Ecarisaj.

"Sunt un real pericol! Trecem cu frică prin apropierea lor. Sunt ascunși prin iarbă, pe sub copaci, nici nu știi când apar. Și mai rău este că noaptea latră îngrozitor, se bat, se hârjonesc. Este perioada în care sunt cățelușele în călduri și aleargă unii după alții. Este o gălăgie infernală. Nu poți să dormi cu fereastra deschisă. Am sunat la primărie și mi s-a spus că au venit, dar nu i-au găsit. Nu vrem să îi omoare, dar să îi adune, căci ne fac viața un calvar", ne-a relatat o constănțeancă din cartierul Faleză Nord.

Apelurile constănțenilor, ignorate

Am sunat și noi, în cursul zilei de ieri, și la Dispeceratul Primăriei Constanța, la numărul de telefon 0241/550.055, și la Adăpostul de Animale Abandonate, la numărul de telefon 0733/045.213, dar se pare că nu am avut noroc, căci nu ni s-a răspuns la niciunul dintre apeluri, chiar dacă le-am făcut la ore diferite.

De altfel, capturarea maidanezilor a fost reluată în a doua jumătate a lunii mai, după ridicarea stării de urgență. Autoritățile locale au anunțat, la momentul respectiv că echipele vor ajunge în toate zonele Constanței, pentru a colecta animalele fără stăpân.

"La noi, în zona străzii Oleg Danovski, nu a venit nimeni, am tot sunat. Nu am auzit vreodată, niciun vecin nu a văzut vreodată ca să vină cineva în zonă, măcar să numere câinii, să îi fotografieze, d-apăi să-i adune. Nici nu știu dacă lucrează într-adevăr cineva la acel serviciu. La numărul de telefon prezentat pe site-ul primăriei nu răspunde nimeni. Eu cred că suntem pe cont propriu și că ar trebui să ne descurcăm cum putem. Și, dacă asta înseamnă să ne protejăm copiii și pe noi, o să ne descurcăm cumva", ne-a subliniat un alt constănțean.

XXX

În episoadele următoare, vom reveni cu relatări din diverse puncte ale municipiului, dar și cu poziția oficială a autorităților locale.

Dacă ați avut probleme cu maidanezii, vă așteptăm să ne împărtășiți experiențele dumneavoastră, pe adresa redacției. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3376 secunde