Anchetă la Spitalul Județean Constanța

"Mama a murit, iar tatălui i se spunea că poate merge până la Dumnezeu…"

5103

Articole de la același autor

Acuzații grave la adresa medicilor din Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța. Familia unei femei în vârstă de 70 de ani susține că aceasta a stat ore în șir în Urgență și a fost plimbată de pe o secție pe alta, pentru investigații, fără a-i fi pus un diagnostic, timp în care starea pacientei a degenerat, ducând la decesul acesteia. 


În prezent, polițiștii fac verificări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, după ce fiul bolnavei a reclamat că mama sa a murit pentru că nu a fost tratată corespunzător de medici, fiind ținută acolo timp de 16 ore. 


Femeia a ajuns la spital în cursul zilei de sâmbătă, 1 februarie, la ora 7.30, cu ambulanța, pentru fenomene de dispnee și afecțiuni cronice cardio-vasculare. Din momentul prezentării sale în UPU și până când a fost preluată de către cadrele medicale, nu a durat foarte mult: 37 de minute. Problemele au început, însă, mai târziu, când biata femeie a fost plimbată de la un serviciu la altul, toate acestea având ca scop stabilirea unui diagnostic și, desigur, instituirea celui mai potrivit tratament. 
Din nefericire, după câteva analize recoltate și investigații realizate, septuagenara a fost nevoită să aștepte, pur și simplu, timp de șapte ore pe holurile spitalului. 


Directorul medical al SCJU, dr. Bogdan Obadă, a declarat că pacienta s-a prezentat la ora 7.30 în UPU, cu ambulanța, cu simptome respiratorii, pe fondul unei patologii cardiace. Primul consult, realizat de medicul urgentist, a fost, conform spuselor sale, la ora 8.07. La acel moment, a precizat acesta, pacienta era stabilă hemodinamic, s-au efectuat EKG, analizele de sânge uzuale, radiografie pulmonară și i s-a aplicat un tratament. 


"La ora 10.00, a urmat consultul pe secția de Boli Interne, s-a solicitat un al doilea set de analize, mai specifice, iar la ora 11.10, a fost efectuat consultul cardiologic. Și la acest moment, pacienta era stabilă hemodinamic, solicitându-se încă un set de analize, în mod special, pentru evaluarea funcției cardiace, analize care au fost solicitate în dinamică, la ora 11.00 și la ora 15.00. În cursul aceleiași zile, a fost solicitată și efectuarea unui computer tomograf torace nativ, pacienta având creatinina mare. Din păcate, nu s-au putut face ambele CT la momentul respectiv, dar s-a continuat cu tratamentul antihipertensiv. În calculator, solicitarea de CT apare la ora 12.00, dar aceasta a fost făcută la ora 19.30", a precizat medicul. 


Investigații amânate din cauza aglomerației? 
Ce s-a întâmplat timp de șapte ore? Familia spune că femeia a așteptat în tot acest timp să continue investigațiile, doar că acestea au fost amânate, pe motiv că au cazuri de cod roșu și că este foarte aglomerat în UPU. 


"Există o pauză între orele 12.00 și 19.00, care este explicată prin faptul că au fost opt solicitări de cod roșu pentru CT, 11 solicitări de cod galben și patru de cod verde, toate cu segmente multiple. În aceste condiții, pacienta a fost trimisă la computer tomograf la ora 19.30. Rezultatul la CT a venit la ora 20.30, iar rezultatul scris este reevaluat de medicul urgentist, bolnava fiind, în continuare, stabilă hemodinamic. În urma rezultatului CT, se evidențiază hidropneumotorax revărsat pericardic, se solicită și consult chirurgical, iar în jurul orei 21.50, se înrăutățește starea generală a pacientei, devine instabilă hemodinamic, se produce stopul cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare nu mai au niciun rezultat", a adăugat directorul medical. 
Acestea sunt explicațiile reprezentanților unității sanitare. Ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat, se va vedea în urma anchetei care s-a deschis acum. Având în vedere gravitatea situației, cazul nu a intrat doar în atenția Poliției, ci acesta este acum cercetat și de către Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța și Colegiul Medicilor, existând suspiciunea de malpraxis. 


"Și noi suntem interesați să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat", a declarat directorul SCJU, dr. Cătălin Grasa. 
Pentru a scoate adevărul la lumină, la nivelul spitalului a fost desemnată o comisie, care efectuează o anchetă internă, pentru stabilirea cronologiei evenimentelor petrecute în perioada în care pacienta a stat la UPU, fiind așteptate și punctele de vedere în scris ale celor care s-au ocupat de acest caz. 


Un alt aspect ce trebuie amintit se referă la faptul că familia susține că, în tot acest timp, femeia ar fi stat pe un scaun cu rotile, cum sunt cele de pe secții, în timp ce reprezentanții spitalului spun că, de fapt, ea ar fi fost așezată pe o targă, iar apoi pe un scaun special. 


"Nu mai era vorba de un bolnav pe cod verde, ci roșu" 
Fiul decedatei, Constantin Popa, este cel care a depus plângerea la Poliție și care este extrem de revoltat. 


"Am discutat cu conducerea spitalului. Sunt medici, motiv pentru care, am rugămintea ca ei să se uite pe rezultatele analizelor de la ora 11.00 și 12.00, care arătau clar starea gravă și care nu mai era de cod verde, mai ales că avea pulsul 10. Orice medic din țara asta, chiar și începător, poate spune că un astfel de puls nu mai este de cod verde, ci de cod roșu, plus problemele pe care le avea la plămâni și care au ieșit la CT-ul făcut. Investigația a arătat clar că mama avea apă la plămâni. Problema este că, până când a murit, noi nu am avut un diagnostic. Eu am ajuns la spital la ora 19.00 și ea era pe un scaun cu roți, cu care se transportă bolnavii pe saloane. Tata a încercat să intre de mai multe ori la ea în cursul zilei, dar a tot fost dat afară. Ba chiar niște asistente i-au spus că poate să meargă până la Dumnezeu, că face degeaba plângere. Aceasta este o stare de spirit în Spitalul Județean Constanța. Se pare că nu sunt singurul, însă. Am primit, până acum, numeroase mesaje de la oameni care au pățit la fel și care s-au confruntat cu aroganța sistemului, cu modul în care se rezolvă o situație de urgență. 


În Urgență, am cerut în mod repetat să mi se dea concluziile tomografului, dar acestea au venit abia la ora 19.52. Cert este că, de când am ajuns eu la spital, niciun medic nu a luat vreo decizie pentru a o salva, în condițiile în care avea pulsul 12 și era în scădere. Din această cauză, am făcut plângere penală împotriva personalului care era de serviciu în acea zi, pentru a se stabili gradul de implicare al fiecărei persoane, începând de la asistente, până la medici, care nu au fost prezenți acolo. Medicii au venit numai la final, în sala de resuscitare. Atunci erau nouă doctori", a povestit fiul îndurerat. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4297 secunde