Marea Neagră revine la viață. Specii dispărute de pești repopulează marea

1403
6

Articole de la același autor

Mulți ani la rând, peștii din Marea Neagră au fost în pericol. Populațiile au fost decimate din cauza calității proaste a apei și pescarii s-au întors la mal cu plasele goale. Zeci de specii au dispărut o lungă perioadă de timp. Acum, însă, se pare că Marea Neagră începe să fie din ce în ce mai populată de pești. Încet - încet, se refac stocurile și reapar specii ce nu mai fuseseră văzute de mult timp.


Acestea sunt rezultatele eforturilor biologilor și ale semnalului de alarmă tras în urmă cu câțiva ani. Toate strădaniile de a repopula Marea Neagră continuă și mai cu spor, acum că au început deja să se vadă efectele. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului "Grigore Antipa" a demarat zilele acestea un nou proiect finanțat de Comisia Europeană referitor la pescăria marină și exploatarea durabilă a resurselor pescărești. Proiectul, intitulat MareFrame, își propune eliminarea barierelor ce împiedică utilizarea la o scară mai largă a abordării ecosistemice a managementului pescăresc. Practic, vor fi create noi instrumente și tehnologii și vor fi extinse modelele ecosistemice și metodele de evaluare astfel încât pescuitul să nu distrugă populațiile de pești. Astfel, noua politică va readuce stocurile de pește la niveluri sustenabile, va pune capăt practicilor de pescuit care generează risipa și se va oferi cetățenilor UE  o aprovizionare stabilă cu alimente sigure și sănătoase, pe termen lung. 
"A pescui în mod sustenabil însemnă a pescui la niveluri care nu pun în pericol reproducerea stocurilor, dar care permit, în același timp, obținerea unor capturi maxime de către pescari. Acest nivel este cunoscut sub denumirea de «producție maximă durabilă». Conform estimărilor, dacă stocurile sunt exploatate în acest mod, mărimea lor ar putea crește considerabil, în paralel cu o creștere a nivelului capturilor și a veniturilor din pescuit", explică dr. ing. Simion Nicolaev, directorul Institutului Național "Grigore Antipa" din Constanța.   
Pescuit precaut!
Potrivit acestuia, pentru a putea reconstrui o economie viabilă în sectorul pescuitului din Europa, granițele mediului marin trebuie respectate cu adevărat. Gestionarea pescuitului în UE va fi guvernată de abordarea eco-sistemică și abordarea bazată pe principiul precauției, pentru ca efectele activităților de pescuit asupra ecosis-temului marin să fie limitate. 
Coordonatorul proiectului și directorul administrativ al MareFramis este Matis ohf., o societate comercială de drept public din Islanda, care abor-dează cercetarea, inovarea și siguranța în domeniul alimentar, în vederea sporirii valorii resurselor de hrană prin cercetare, dezvoltare, diseminare a informației și consultanță.  "Întâlnirea de inițiere a proiectului MareFrame se va desfășura la Reykjavik, în Islanda, în perioada 11 - 13 februarie 2014, iar România va fi reprezentată de echipa Institutului Național "Grigore Antipa" Constanța, ca și membru în consorțiu", a mai declarat ing. Simion Nicolaev. Acesta cuprinde 30 de parteneri și include organizații de cercetare-dezvoltare de prestigiu din domeniile științe pescărești, modelare ecosistemică, testarea și evaluarea modelelor, economie și științe sociale și leadership din 14 țări (Danemarca, Suedia, Finlanda, Polonia, Regatul Unit, Spania, Italia, România, Norvegia, Islanda, Africa de Sud, Australia, Canada și Noua Zeelandă).


Comentează știrea

pescaru'
25 ianuarie 2014
fleosc!

adica fleosc! De abia astept sa vad invazia de guvizi,chefali, lufari, palamida, calcan, etc!

Cireshica
25 ianuarie 2014
Specii disparute

Dati-ne, va rog, cateva exemple de specii de pesti care au reaparut in Marea Neagra.

nna
25 ianuarie 2014
abureala

Pe cine mint astia? Sa le fie rusine. Parca noi nu vedem ca nu mai este peste? Politica desantata.

Anonym
25 ianuarie 2014
Ineptie fara limite!

Autoritatile constantene au gasit un "izvor" de bani de la CE si anunta public ca va incepe delapidarea acestora. Speciile de pesti, care or fi acelea, au aparut in mod miraculos pentru ca MIZERABILII din conducerea organizatiilor fictive sa poata delapida fonduri. Aici nu ne referim la furtul direct, ci indirect, prin salarii, actiuni fara rost, studii falsificate, etc.

pescaru'
25 ianuarie 2014
continuare

imi pare bine sa vad ca lumea reactioneaza la un astfe de subiect. Din pacate, aceste replici ale noastre vor ramine fara ecou...Problema nu este numai a pescuitului la mare ci si la Dunare sau balti..Toti braconeaza , toti fura, sunt numai pe praduit. Daca nu se vor lua masuri vom ajunge sa pescuim de la supermarket ! Asta este...vom pescui doar din amintiri! Fire intinse !

christian louboutin paris
28 februarie 2014
christian louboutin paris

christian louboutin daffodile python Stiri Social : Marea Neagră revine la viață. Specii dispărute de pești repopulează marea | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin paris http://crm.ankincorporation.com/images/christian-louboutin-bianca-140.asp

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7305 secunde