Medicii de familie protestează. "Ne apropiem de colaps!"

290
Medicii de familie protestează.

Articole de la același autor

Unul din patru români nu va mai avea medic de familie în următorii cinci ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naționale ale Ministerului Sănătății și va lăsa fără asistență medicală primară aproape cinci milioane de cetățeni înscriși pe liste, o situație fără precedent, după cum afirmă chiar reprezentanții medicilor de familie. 


Coaliția "Solidari pentru Sănătate", formată din nouă organizații non guvernamentale, care apără drepturile pacienților, și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie, a inițiat un protest public în toată țara față de subfinanțarea cronică a asistenței medicale primare și de imposibilitatea de practică optimă a medicinii de familie, avertizând totodată că întregul sistem va intra în colaps și va lăsa milioane de pacienți fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe și impozite. 


"Prin obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului, în folosul CNAS, iar pacientul devine o «minge», căci este trimis să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverințe și hârtii", a declarat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, președinte SNMF. 


Ca urmare a acestor nemulțumiri și nu numai, coaliția a depus un memoriu la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la toate filialele de județ ale acesteia, dar și la toate prefecturile județene, memoriu prin care cere crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, crearea mediului propice unei relații funcționale medic-familie-comunitate, pentru îmbunătățirea sănătății pacienților, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său, precum și recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților. 


O tendință negativă: medicii ies din sistem! 


"Există o tendință negativă, de ieșire a medicilor de familie din sistem, fie prin pensionare, fie prin migrația forței de muncă și intrarea unui număr scăzut de medici tineri care refuză această specialitate. Această tendință este accelerată de subfinanțarea sistemului național de asistență medicală primară și de lipsa oricăror politici de atragere a tinerilor medici către zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depinde nu doar gradul de sănătate al populației", a menționat dr. Laura Maria Condur, medic de familie, președinte AMF Constanța. 


Potrivit specialiștilor, această tendință negativă va conduce la un colaps total al sistemului de medicină primară. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Septembrie 2017
Stire din Social : Când vine vaccinul antigripal
Pagina a fost generata in 0.3547 secunde