Medicii fac apel la pacienții vindecați de COVID să doneze plasmă

147
Medicii fac apel la pacienții vindecați de COVID să doneze plasmă - sange-1595678323.jpg

Articole recomandate

Tratamentul cu plasmă de la pacienții care au avut COVID-19 are rezultate foarte bune, spune medicul Corina Maniu, șefa secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Alba Iulia, într-un interviu acordat RFI. Problema, spune ea, o reprezintă numărul mic de donatori. Foarte puține persoane vindecate de COVID-19 vin la centrele de transfuzie.


"Este un tratament foarte bun. Plasma se recoltează de la persoanele care s-au vindecat și au anticorpii și e benefic în cazuri selcționate de a fi administrat. Problema este că foarte puțini dintre cei vindecați au acceptat să doneze plasmă. Cred că tot din necunoaștere", a spus ea.


Maniu spune că cei care s-au vindecat și pot dona plasmă nu au motive să se teamă.


"Nu știu ce frică poate fi după ce te-ai vindecat și ai anticorpi. Nu se știe sigur cât stau anticorpii în corpul tău, cât ai imunitate. Este foarte relativă și asta", a explicat ea.


Medicul spune că recoltarea e plasmă "nu este atât de costisitoare. Sigur că este și un cost adecvat. Dar așa cum se fac transfuziile, așa să își închipuie oamenii. Nu este câtuși de puțin inaccesibil sau să spui că doar în anumite centre s-ar putea face".


Numărul mic de donatori de plasmă a fost semnalat și de directoarea Centrului pentru Transfuzii din București, medicul Doina Goșa. Ieri au fost doar 3 persoane care au venit să doneze plasmă.


În total, de când se recoltează, 124 de foști pacienți cu coronavirus au ales să facă acest gest în București.


Goșa spune ca pacinetii vindecați nu vor să vină să doneze, întrucat se tem ca ar putea rămâne fără anticorpi. Medicul explică însă că acest lucru nu este posibil și îi îndeamnă pe oameni să vină să doneze ca să îi ajute astfel pe pacienții de la reanimare care, spune ea, vor avea nevoie de plasmă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6569 secunde