Medicii, în alertă! La un pas de declanșarea epidemiei de gripă

467
Medicii, în alertă! La un pas  de declanșarea epidemiei de gripă - gripa1-1517759923.jpg

Articole de la același autor

Medicii sunt speriați și atrag deja atenția asupra declanșării unei epidemii de gripă, pe fondul lipsei de interes a populației față de imunizare. La acest moment, avertizează aceștia, sezonul gripal nu doar că este pe val, dar chiar s-a depășit pragul epidemic și au apărut mai multe decese, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu un virus foarte puternic. Tocmai de aceea, singurul remediu al acestei boli este vaccinarea.

"Gripa este produsă de un virus care nu se poate trata cu antibiotice, nu au niciun efect. Neavând un medicament anume, care să omoare virusul, singurul mod prin care ne putem feri de boală este să ne vaccinăm. Din păcate, rata vaccinării este scăzută, dozele oferite de Ministerul Sănătății venind extrem de târziu", a declarat vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie, Sandra Alexiu.

Aceasta este de părere că populația nu vrea să își facă vaccinul gratuit la medicii de familie sau să și-l cumpere din farmacii pentru că nu există o educație constantă în acest sens, chiar dacă vaccinul nu este scump. În prezent, vaccinul antigripal trivalent costă în jur de 25 de lei, iar cel tetravalent - 50 de lei.

Reamintim că, în luna noiembrie, au ajuns în județul Constanța 91.170 doze de vaccin antigripal. Având în vedere situația valabilă la nivelul întregii țări, Direcția de Sănătate Publică Județeană sfătuiește populația să continue să se imunizeze, pentru că nu este de glumit cu ceea ce se întâmplă.

Potrivit dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății, medicii de familie îi așteaptă, în continuare, pe constănțeni la vaccinare, mai ales pe cei care intră în categoriile la risc (copii și adulți cu boli cronice - respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați).

"Suntem în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea", a declarat și prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

v v v

Pentru a preveni apariția gripei, cadrele medicale ne sfătuiesc să respectăm măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos).

De asemenea, o alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare ne ajută la prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă.

În cazul apariției simptomelor de boală, se recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. În plus, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

În cazul femeilor însărcinate, riscul de îmbolnăvire de gripă, într-o formă severă, crește după primul trimestru de sarcină. Așadar, sarcina determină anumite modificări temporare în sistemul imunitar, iar viitoarea mamă este mai vulnerabilă în fața bolii. Altfel spus, gripa poate provoca chiar nașterea prematură sau nașterea unui copil cu o greutate sub cea normală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Februarie 2018
Stire din Social : GRIPA A MAI UCIS O PERSOANĂ!
Pagina a fost generata in 0.4332 secunde