Medicii se plâng că sunt agresați fizic și verbal la locurile de muncă

93
1
Medicii se plâng că sunt agresați fizic și verbal la locurile de muncă - violentamedici-1506335575.jpg

Articole de la același autor

Colegiul Medicilor din România a semnat la Ljubljana alături de asociații ale medicilor din alte 14 state din Europa Centrală și de Est o rezoluție privind violența împotriva medicilor. Potrivit acestei rezoluții, constrângerile economico-financiare asupra serviciilor de sănătate ce duc la lipsa forței de muncă, discrepanță din ce în ce mai mare dintre așteptările populației privind accesul facil la o gamă largă de servicii de sănătate de înaltă calitate și capacitatea sistemelor de asistență medicală de a le furniza, precum și faptul că nu există legi la nivel național care să protejeze suficient cadrele medicale sunt principalii factori care cauzează agresiuni fizice și verbale din partea pacienților sau aparținătorilor.

Violența împotriva personalului medical reprezintă o problemă actuală și foarte serioasă ce are repercursiuni atât asupra personalului, cât și pacienților, dar mai ales asupra serviciului medical.

Astfel, planurile de prevenire a violenței trebuie dezvoltate atât la nivel național, cât și la nivelul instituțiilor medicale și trebuie introdusă o politică transparentă și clară, de toleranță zero față de violența împotriva profesioniștilor din domeniul sănătății. În același timp, legislația națională și europeană trebuie să ofere o protecție eficientă pentru medicii care se confruntă cu o agresiune în timpul exercitării profesiei. Având în vedere că siguranța medicilor este un factor esențial pentru asigurarea furnizării unei asistente medicale de înaltă calitate, semnatarii acestui document îndeamnă profesioniștii din domeniul sănătății, legislatorii și managerii de spitale să lucreze împreună și să susțină, să promoveze și să extindă combaterea actelor de violență.

Conform comunicatului, un studiu realizat de Colegiul Medicilor din București arată că 85% din personalul medical intervievat a fost agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% s-au confruntat cu agresiuni fizice, însă mai puțin de jumătate dintre acestea au fost raportate la poliție. Creșterea numărului de incidente, dar și severitatea impactului, fac ca unii medici să sufere de simptome date de stres și epuizare și, în anumite cazuri, de tulburări datorate unui stres post-traumatic.

În prezent, în România, conform art.652 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar, de la amenințare, până la vătămare corporală gravă, sunt pedepsite cu închisoarea, în funcție de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani.


Comentează știrea

Dragnea
26 septembrie 2017
La pușcărie cu penalii din sănătate

Sunteți agresați pentru-ca nu vă faceți meseria cum trebuie, umblati numai după șpagă și aveți o atitudine ostilă față de pacienți și în afară de asta m-ai sunteți și incompetenți, dacă mergi la 7 medici cu aceeași problemă ți se pun 7 diagnostice diferite.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0582 secunde