Mesajul lui Ludovic Orban de Ziua Libertății Presei: Dreptul jurnaliștilor de a relata liber, garantat

162
Mesajul lui Ludovic Orban de Ziua Libertății Presei: Dreptul jurnaliștilor de a relata liber, garantat - ludovic-1588495853.jpg

Articole recomandate

Premierul Ludovic Orban spune, de Ziua Mondială a Libertății Presei, că "dreptul jurnaliștilor de a relata liber este garantat în România" și că așa va rămâne.


"Trecem, de mai multe săptămâni, România și alte țări din întreaga lume, printr-o perioadă marcată de emoțiile și îngrijorările legate de pandemia de coronavirus și efectele ei, dar și de volumul de informații și opinii expuse pe această temă. Presa, vectorul principal al acestor informații către cetățeni, este și ea angrenată în acțiunea globală împotriva unui virus care pune în pericol sănătatea a milioane de oameni și care ne-a schimbat viața radical", spune Ludovic Orban, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.


Orban amintește însă și de fenomentul "fake-news".


"Apreciez și înțeleg activitatea de jurnalist, eu însumi cochetând cu această profesie la început de carieră. Sunt un susținător ferm al libertății de exprimare, al libertății presei, ca garanție a oricărei democrații funcționale. Consider însă la fel de important dreptul cetățenilor de a fi corect informați și resping orice formă de răspândire de știri false în numele libertății de exprimare", a mai spus Orban.


El mai spune că dreptul jurnaliștilor de a relata liber este garantat în România și așa va rămâne.


Ziua mondială a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993.


În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertății presei și este adus un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în timpul exercitării profesiei.


La nivel mondial, 49 de jurnaliști, dintre care trei femei, au fost uciși in 2019, comparativ cu 80 in 2018, potrivit raportului Reporteri fără Frontiere. Mai mult de jumătate dintre aceștia, respectiv 29, au fost uciși în zone pașnice, iar peste 60% au fost vizați special.


Libertatea presei este în declin în lumea întreagă, în contextul în care unele guverne democratice se alătură eforturilor guvernelor autoritare pentru a împiedica jurnalismul independent, potrivit unui raport al organizației americane Freedom House, publicat anul trecut.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7777 secunde