"Mi-a spus că își dorește să moară!" Copii terorizați de colegi, la școală și pe internet!

2095
2

Articole de la același autor

"Copiii îi spun la școală că este grasă. O strigă în toate felurile, nu vor să stea cu ea în bancă, râd dacă nu poate să alerge la sport, au exclus-o din grupul de pe telefon, cu toți elevii. Ea a ajuns să se interiorizeze foarte mult, să îmi spună că nu mai vrea să meargă la școală, că își dorește să moară".

Așa începe povestea unei femei din Constanța, mama unei fetițe în clasa a III-a la o școală de cartier. Copila este terorizată de colegi, atât cât este la școală, dar și acasă, cu mesaje pe telefon, și părinții au cerut învățătoarei să stea de vorbă cu ei și să le explice că fata este bolnavă.

Fenomenul de bullying este însă mult mai răspândit decât ar putea crede mulți dintre noi. Potrivit primului studiu național ce a vizat acest fenomen, realizat de organizația Salvați Copiii, unul din patru copii este umilit în mod repetat în grupul de colegi, trei din zece copii sunt excluși în mod repetat din cercul de colegi și patru din zece copii au fost răniți urmare a comportamentelor violente repetate.

"Studiul scoate în evidență un nivel îngrijorător al prezenței diferitelor comportamente asociate bullying-ului în școli și arată nevoia unei schimbări de abordare a dinamicii relaționale în contextul școlii", este de părere Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii.

Asociația a fost prima care a luat atitudine în ce privește acest fenomen. În perioada iunie - august, a desfășurat o campanie de conștientizare ce a avut drept scop combaterea și prevenirea hărțuirii în mediul online, fenomen resimțit într-un procent mai mare de către copiii români, comparativ cu alte țări europene.

Aproape jumătate din copii, umiliți de colegi

În cele două luni de campanie, peste 1.200 de tineri s-au înscris în competiție pentru a susține cauza lansată de Salvați Copiii, iar mesajul susținătorilor Ora de Net a ajuns la peste 220.000 de persoane în mediul online.

Campania își propune să reducă fenomenul de cyberbullying, luând în considerare faptul că, anual, un procent semnificativ din apelurile primite la linia de consiliere privesc comportamente de acest gen. În același timp, statisticile celei mai recente cercetări Salvați Copiii pe această temă arată faptul că fenomenul se menține la cote ridicate, 46 la sută dintre copii declarând că au fost martorii unei situații de bullying în grupul de prieteni, iar 69 la sută, în mediul online.

"Campania #fărăurăpenet intră din această toamnă într-o nouă etapă, păstrând același obiectiv de a elimina hărțuirea pe internet și de a aduce împreună cât mai multe persoane care își doresc să construiască un mediu digital lipsit de pericole pentru copii și tineri. Vom continua lupta împotriva hărțuirii în mediul online, pentru că lucrurile se pot schimba doar prin implicare constantă și exemple pozitive pentru copii și tineri", a explicat Gabriela Alexandrescu.

E rândul părinților să se informeze!

Practic, a doua etapă a campaniei va debuta în această toamnă și se va adresa cu preponderență părinților, pentru a aduce în atenția lor riscurile la care se expun copiii pe internet și a îi pregăti să răspundă în mod informat oricăror întrebări ar putea primi de la aceștia.

Conform definițiilor științifice, bullyingul este în general caracterizat ca un comportament agresiv intenționat care este menit să provoace disconfort sau durere, implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă, se manifestă repetitiv, regulat. Bullyingul poate lua diverse forme, de la tachinare, zvonuri sau minciuni despre persoana vizată, excluderea dintr-un grup, amenințare și până la agresiune fizică. Atunci când acest fenomen se întâmplă prin intermediul dispozitivelor tehnologice, acesta poartă denumirea de cyberbullying.

Comentează știrea

Severin
25 august 2017
Azi ca si ieri

Fenomenul descris exista de multe decenii,parintii copiilor de azi doar stiu asta. Atata ca pe vremuri ne erau telefoanele mobile si internetul,dar si pe vremuri copii se umileau,se bateau,formau tot felul de gasti. Educatia si nivelul de comunicare intre parinti si copii nu a evoluat la fel de mult ca tehnologia de comunicare. Oamenii sunt fix la fel ,tot cu capul in punga,copii de azi doar luand modele din randul celor mari.

dragos
25 august 2017
copii

De cind s-a schimbat regimul communist am devenit niste plingareti.Am ajuns ca americanii.Nu mai luptam ca sa devenim ceva in viata.Plingem si ne ascundem sub rochia guvernului sa ne protejeje.Cu privire la#1de unde au acesti copii telefoane mobile cind tasu are salariu de 300-400 de dolari pe luna?

Pagina a fost generata in 0.6863 secunde