Mii de câini maidanezi eutanasiați la Constanța. Iubitorii de animale "au uitat" să îi mai adopte

2688
22
Câinii fără stăpân nu au dispărut din Constanța, ci,  din contră, par să se fi înmulțit. Îi vedem peste tot: prin parcuri, prin piețe, prin centru, chiar și pe lângă școli, dar mai ales pe lângă blocuri. Hingherii spun că ies zilnic și adună de pe străzi mai-danezii pe care îi găsesc sau acolo unde îi cheamă oamenii. Cu toate acestea, încă mai sunt mii (cine stă să-i numere?) de astfel de patru-pede pe străzile Constanței.


"A fost o perioadă când se mai răriseră. Nu mai erau așa de mulți. Dar au reapărut. Am văzut și mulți câini cu inel la ureche, liberi, plim-bându-se pe stradă, chiar în centru. Nu păreau periculoși, dar umblau câte trei - patru și erau mari. Nu știu dacă este normal să fie lăsați liberi. Se sperie copiii, oamenii mai fricoși și cine știe cum reacționează ani-malele", ne-a spus Alina Popescu, din Constanța.


Numai anul acesta, la Biobază, au ajuns peste 2.000 de câini fără stăpân. Cea mai mare parte dintre aceștia au fost eutanasiați, fie pentru că erau bolnavi, fie pentru că nu i-a revendicat nimeni și nici nu au fost persoane dispuse să-i adopte. Practic, în anul 2014, din cei 4.648 de maidanezi strânși de pe străzi, 4.092 au fost eutanasiați. 


"În Constanța sunt estimați aproxi-mativ 10.000 de câini vagabonzi, din care ne-am propus să prindem în jur de 3.000 în fiecare an, timp de trei ani, astfel încât la finele anului 2016 să scăpăm de ei. Noi avem un grafic, dar, deocamdată, abia putem aco-peri reclamațiile și sesizările venite din tot orașul. Toți câinii fără stăpân adunați de pe străzi sunt, inițial, propuși pentru adoptare și abia apoi, în funcție de decizia medicului veterinar, sunt eutanasiați. Baza noastră este supraaglomerată. Așteptăm adoptatori serioși, care să nu-i abandoneze apoi pe domeniul public", a declarat, pentru "Cuget Liber", Cristina Itoafă, șeful Serviciului de Ecarisaj. Câinii adunați de pe străzi sunt duși la Biobază. Aici ei sunt ținuți, conform legii, 14 zile lucrătoare, timp în care pot fi revendicați sau adoptați. După ce trece acest ter-men, câinii sunt eutanasiați. Pro-cedura de eutanasiere costă 42 de lei, în timp ce întreținerea unui câine în Biobază costă peste 300 de lei pe lună.


Mizerie și aspect de ghetou

Din păcate, o mare parte din câinii adoptați sau revendicați au ajuns din nou în stradă. "La noi în zona blo-curilor sunt în grija locatarilor vreo cinci câini. Nu știu de ce îi țin pentru că fac mizerie, le este aruncată mâncare, chiar și de la balcon. Au castroanele pline în permanență. Și mai și latră într-una noaptea. În rest, nu fac probleme, dar zona arată oribil, cu cuștile lor improvizate, cu mâncare peste tot. Parcă suntem în ghetou!", ni s-a plâns și Georgiana Anica.


Cum adopți un câine fără stăpân

În cazul în care vă gândiți să adoptați un câine comunitar trebuie să faceți dovada că îl puteți îngriji, că aveți resurse financiare și că aveți unde să îl țineți. 


Mai întâi mergeți la Biobază, alegeți câinele, verificați dacă a fost sterilizat și apoi veniți cu documen-tele. Trebuie să prezentați o ade-verință de venit de la serviciu sau cuponul de pensie în cazul vârstnicilor. "Pe lângă aceste adeverințe, trebuie să faceți dovada spațiului unde va fi dus câinele. Dacă merge la curte, trebuie prezentată schița din contractul casei. Dacă merge la bloc, este necesar și acordul tuturor vecinilor", ne-a explicat telefonic un reprezentant al Biobazei Constanța. În cazul în care câinele va fi ținut pe lângă bloc și nu în apartament, este nevoie și de o autorizație de ampla-sament a cuștii, avizată de Direcția Sanitar-Veterinară.


Comentează știrea

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Un cetatean
17 noiembrie 2015
Idiotenie

Cat de idioti pot fi cei care au facut calculul respectiv? Sunt 10.000 de caini pe strazi si ei prind cate 3.000 pe an iar in 3 ani scapa de ei... Bai fraierilor voi credeti ca numarul lor ramane constant? Ca si cum ei nu s-ar inmulti....Pai intr-un an pot sa facă cel putin 3.000 de pui....

olguta
17 noiembrie 2015
criminalilor

Itoafa, in cazanul cu smoala o sa ajungi ticaloaso ! Fetita e bine, cand vin nenorocitii de hingheri o ascund la vecina de la parter, si pe ea si pe georgica. Nu va lasam pe mainile Itoafei nici moarte.

Colt Alb
17 noiembrie 2015
Hmmmmm...

Parca reglementarile alea sunt facute special ca sa NU poti adopta un catel! Ti se cer atatea hartii (adeverinte, autorizatii, schite ale casei!!!) de parca ai vrea sa-ti deschizi vreo afacere sau sa construiesti vreun hotel...tara hartiilor - si ne mai miram ca nu sunt adoptati cateii (in cazul acesta) sau nu merg lucrurile in Romania (in general) - traiasca sfanta birocratie!

Autoritatile sunt vinovate!
17 noiembrie 2015
Puppy vet - abatorul cainilor!

http://fpam.ro/2015/08/08/cand-au-voie-autoritatile-prin-serviciile-de-gestionare-a-cainilor-sa-ucida-caini/

adrian
17 noiembrie 2015
pergaitza

perhaita tb sa manace si gura ta o paine, ca altfel te da bak si bosanceanu afara.. unde vezi, ziariszdo, caini asa multi? despre ilgalitatile puppy vet ai de gand sa scrii vreodata? ziarista de 2 lei ce esti!

mircea
17 noiembrie 2015
recidivistii de la puppyvet

sa dau contractul casei unor penali, recidivisti angajati la puppy vet? unul era cardist, altul hot de masini.. pe bune, acum.. primaria ma obliga sa prezint documente personale unui srl obscur pe care il plateste si din banii mei cu milioane de euro pe an. Lui Fagadau i s-a cerut rezilierea contractului cu societatea elenei laura martinez falticeanu si a cezarei popescu(da, o angajata aprimariei are si un srl care lucreaza cu primaria).. curat DNA, curat ANI...nu doreste acest lucru.. sunt bani multi la mijloc.. populatia care nu iubeste cainii este manipulata de acesti bagabonti din APL cu cifre umflate ... unde sunt campaniile de adoptii, de sterilizari.. sunteti corupti, fagaboilor, ca si sefu vostru etern, mazare radu!

gogu
17 noiembrie 2015
Bravos natiune!

Daca intrun oras cu 350.000 de oameni nu se gasesc 10.000 care sa adopte caini ce sa mai vorbim de copii?! Romanii sunt o natie de rahat! ASTA demonstrati VOI cu articolul asta! Jurnalisti! Fiti destepti ca tara geme!

@gogu
17 noiembrie 2015
sa-i adopti tu la ma-ta acasa

fir-ati ai dracu de zoofili

@@gogu
17 noiembrie 2015
Bravo, romanasule!

Tocmai ai confirmat ce spuneam! Bine ca stii macar unde sa pui cratima! Despre zoofile nu prea ai habar! Ai adoptat macar un copil? Sa stii ca eu DA! Si am si-un caine! Alte intrebari ai? Mai citeste-mi o data comentariul poate pricepi ce-am vrut sa spun! Orice om merita o a doua sansa... Chiar si-un cinofob cum presupun ca esti, asta in cazul in care nu esti hingher...

bgd
17 noiembrie 2015
adoptati

hai sa ii eutanasiem si pe cei din puscarie,pe viotalori si pe hoti ca si astia mancanca degeaba banii statului,macar cainii nu ne fac nimic.... dar cand treci pe langa un tigan borat iti este frica sa te uiti macar la el .Asta nu eutanasiaza II OMOARA DIRECT CU CAPU DE ASFALT...coruptilor ce sunteti in tara asta.sunt multi ce merita eutanasiati

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8826 secunde