Ministrul Educației: Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu zece ani

183
Ministrul Educației: Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu zece ani - 1576835175original06resize1024x7-1590420597.jpg

Articole recomandate

Ministrul Educației, Monica Anisie, le-a transmis, luni, inițiatorilor moțiunii simple împotriva ei că guvernele PSD au dus "înapoi" sistemul de cercetare "cu zece ani prin subfinanțarea cronică" și promovând oameni care "cred că cercetarea se face precum politica", informează Agerpres.


"Ați făcut referire în textul moțiunii la cercetare. Sincer, mă mir. Știți ce am găsit la cercetare? Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu zece ani prin subfinanțarea cronică și promovând oameni care cred că cercetarea se face precum politica. Cu o execuție de doar zece la sută din planul național de cercetare-dezvoltare-inovare 2014-2020, să nu ne mire starea cercetării din România. În toți acești ani, competițiile de proiecte au fost aproape inexistente și atunci când le-au deschis, au eliminat experții internaționali din evaluări. (...) Ce s-a mai întâmplat la cercetare pe vremea guvernelor PSD? Nimic", a spus ministrul la dezbaterea moțiunii.


Anisie a afirmat că proiectele României în domeniul științific au "stagnat" iar cele precum laserul de la Măgurele au fost "puse în pericol prin nefinanțare".


"Proiectele României în domeniul științific au stagnat, astfel încât am ajuns în situația în care infrastructura pan-europeană ca 'Laserul de la Măgurele' să fie pusă în pericol de nefinanțare", a arătat ministrul.


Ea a acuzat semnatarii moțiunii că nu au publicat pe vremea în care se aflau la guvernare tezele de doctorat și au "lăsat" școlile doctorale "fără evaluare".


"Sigur că nu vreți să detaliați măsurile din învățământul universitar, pentru că una dintre cele mai importante - aceea de a publica tezele de doctorat - vă afectează pe unii dintre dumneavoastră, inițiatorii și semnatarii moțiunii. Consider că trebuia să detaliați, deși legea prevedea încă din 2011 că teza de doctorat este un document public iar din 2016 există o platformă cu 6.000 de teze de doctorat. Ați ținut la sertar toate aceste teze. Nu-i nimic, noi le-am publicat, acum sunt la vedere. Să terminăm odată cu mediocritatea și impostura în universitățile noastre. În învățământul universitar ați lăsat școlile doctorale fără evaluare din 2011 încoace. A fost nevoie de 2 prorogări ale termenelor pentru menținerea acreditării școlilor doctorale până la evaluare, evaluare care în sfârșit se va face și de fapt se află în plină desfășurare", a susținut ministrul.


Moțiunea simplă este intitulată "Pas cu pas am ajuns în colaps educațional - PNL a creat România NeEducată" și este semnată de 93 de deputați de la Pro România și de la PSD. Votul va fi dat miercuri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3105 secunde