Ministrul Mediului vrea ca magazinele să perceapă o garanție pentru ambalaje și PET-uri

155
Ministrul Mediului vrea ca magazinele să perceapă o garanție pentru ambalaje și PET-uri - poza-1594984091.jpg

Articole recomandate

Ministerul Mediului lucrează la un proiect de modificare a legislației, astfel încât magazinele să perceapă o garanție pentru ambalaje și PET-uri, pentru a crește cantitățile reciclate, a declarat, vineri, ministrul de resort, Costel Alexe, în cadrul unei dezbateri online pe această temă, conform Agerpres.


"Lucrăm în acest moment la un proiect care să ne ajute pe noi toți ca țară și pe toți cei care sunt implicați în această industrie, autoritățile locale de asemenea, la un proiect care să transforme România din țara gropilor de gunoi în țara reciclării, pentru că astăzi aruncăm cantități impresionate de materiale reciclabile la groapa de gunoi, care în mod normal ar trebui să fie depozite ecologice de deșeuri", a spus Alexe.


El s-a referit la un sistem de garanții și returnare.


"Vrem ca fiecare dintre noi să-și poată duce ambalajele goale exact din locul de unde au fost cumpărate, în supermarketuri sau alte spații special amenajate pentru acest lucru. De exemplu, atunci când vă cumpărați o sticlă de băuturi răcoritoare, acea sticlă să poate o garanție simbolică pe care să o primească cetățeanul român imediat ce a returnat ambalajul gol. Este mult mai simplu așa", a afirmat oficialul.


Potrivit acestuia, sistemul respectiv funcționează în multe state europene.


"Trebuie menționat foarte clar că România astăzi stă prost la reciclare nu pentru că nu ar avea capacități de reciclare, ci pentru că nu are cantitățile necesare care să îi permită să aibă o reciclare și mai bună. Mulți reciclatori serioși - pentru că avem și mulți care nu fac cinste acestei misiuni - își importă cantități impresionante de PET sau alte materiale reciclabile din afara graniței", a arătat Alexe.


Acesta a precizat că a înștiințat deja industria de retail despre intenția ministerului, iar, în următoarea perioadă, vor avea loc întâlniri între toți factorii implicați, pentru a iniția un proiect de legiferare a acestui sistem.


"Suntem foarte hotărâți la minister să implementăm cât mai repede acest sistem garanție-depozit, pentru că este singura modalitate prin care putem ca aceste PET-uri, sticle și celelalte ambalaje pe care le vedem peste tot, pe lacuri, prin păduri, pe marginea drumului, să fie reciclate. Ne-am întâlnit deja cu producătorii, cu retailerii, cu colectorii, cu reciclatorii. Indiferent cât de mult își doresc aceștia implementarea unui sistem de garanții și returnare, o să-l facem și am stabilit deja o întâlnire cu toții, la aceeași masă, pentru a începe să lucrăm la legislație", a mai spus ministrul.


El a amintit că în România se reciclează doar 14% din deșeuri, ceea ce este foarte puțin. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.841 secunde