Mituri demontate despre contoarele inteligente

269
Mituri demontate despre contoarele inteligente - enelsmartmeterspoza1-1576137017.jpg

Articole recomandate

O privire mai atentă asupra contoarelor inteligente și a informațiilor care se vehiculează despre această tehnologie ne arată că există o mulțime de informații false și dezinformări care apar în jurul acestor echipamente și care pun la îndoială inclusiv eficiența acestora.


Acesta este motivul pentru care ne-am decis să abordăm câteva mituri despre contoarele inteligente și să explicăm de ce acestea nu sunt adevărate.


Contoarele inteligente NU cresc costurile


Chiar dacă instalarea unui contor inteligent nu înseamnă că imediat clienții încep să facă economii de energie electrică, ele permit consumatorilor să obțină date utile prin care pot monitoriza mai strict consumul propriu de energie și își pot face planuri de consum care să ducă la reducerea costurilor. 


În plus, funcționarea contorului inteligent nu îl va costa pe client niciun ban în plus. Afișajul intern, care arată cheltuielile și consumul de energie în timp real, va utiliza o cantitate minusculă de energie dacă este conectat. Mai mult decât atât, instalarea este gratuită.


Contoarele inteligente NU afectează mediul


Chiar dacă acestea nu pot rezolva singure schimbările climatice, ele contribuie la dezvoltarea rețelelor inteligente. Datele pe care contoarele inteligente sunt capabile să le genereze permit operatorilor de rețele electrice să înțeleagă câtă energie electrică se utilizează, când și unde. Acest lucru este crucial pentru a permite integrarea energiei regenerabile într-un mod cât mai eficient din punct de vedere al costurilor.


Datele clienților SUNT în siguranță


Contoarele inteligente sunt cu adevărat sigure. Metoda de criptare a datelor este aceeași cu cea utilizată de bănci. Totodată, datele personale precum numele, adresa și detaliile contului de client nu sunt stocate de contorul inteligent. Mai mult, atât furnizorii cât și distribuitorii de energie electrică sunt obligați să respecte legislația privind prelucrarea datelor cu caracter personal și nu pot folosi datele obținute prin intermediul contorului inteligent pentru vânzări sau marketing decât dacă clientul își dă permisiunea pentru acest lucru.


Contoarele inteligente NU spionează clienții


Contoarele inteligente nu ar putea spiona clienții mai mult decât ar putea să o facă cele clasice. Pot doar să măsoare cantitatea de energie consumată. Proiectate cu ajutorul unor experți în securitate, contoarele inteligente folosesc comunicația de tip PLC (power line communication) pentru transmisia datelor. Calea de comunicație o constituie cablurile de alimentare cu energie în mod similar transmisiei de date prin cablul telefonic, astfel că acestea nu utilizează și nu generează semnale WiFi. Ca echipament electric, contorul inteligent respectă toate normele și cerintele de mediu românești și intracomunitare. 


Contoarele inteligente NU emit radiații


Contoarele inteligente trebuie să treacă aceleași teste ca orice dispozitiv din casă, la fel cum se întâmplă cu smartphone-urile sau cuptoarele cu microunde. Potrivit cercetătorilor specializați în domeniul protecției împotriva radiațiilor, contoarele inteligente NU prezintă un risc pentru sănătate, iar autoritățile de control precizează că aceste echipamente sunt sigure și nu depășesc standardele de siguranță ale UE.


Companiile de energie NU sunt singurele beneficiare ale tehnologiei


Contoarele inteligente reprezintă un pas important în modernizarea rețelei electrice din România, de care va beneficia toată lumea. Pe lângă faptul că reprezintă unul dintre pilonii majori care contribuie la dezvoltarea rețelelor inteligente, acestea ajută oamenii să își scadă costurile cu energia electrică și să reducă impactul asupra mediului. Contoarele inteligente vor contribui la tarife mai mici pentru clienți, deoarece companiile de energie vor putea, cu ajutorul lor, să scadă costurile de operare a infrastructurii, precum și perioadele de întrerupere a curentului electric. Nu numai că rețelele inteligente vor permite o creștere a fiabilității energiei regenerabile, dar vor contribui și la creșterea numărului de vehicule electrice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5008 secunde