Natura a câștigat: legile europene care protejează peste 27.000 de arii naturale și 1.400 de specii rămân în vigoare

116

Articole de la același autor

Comisia Europeană a decis ieri că Directiva Păsări și Directiva Habitate, fundamentul legislativ în domeniul protejării naturii în UE, vor fi menținute în forma actuală. Decizia luată în cadrul unei dezbateri a Colegiului comisarilor europeni vine după doi ani de incertitudine în privința viitorului Directivelor și, implicit, a celor peste 27.000 de arii naturale și peste 1.400 de specii protejate de acestea. Comisarii europeni au recunoscut totodată că problema adevărată constă în modul de aplicare a acestei legislații, care până acum a fost defectuos în mare parte, și au decis să elaboreze un plan de acțiune pentru îmbunătățirea implementării.
Comunicatul emis de Comisie relevă că "provocările și problemele identificate se referă în principal la managementul și investițiile insuficiente în rețeaua de arii naturale protejate Natura 2000, precum și la câteva deficiențe locale [la nivel național] cum ar fi întârzieri, dificultăți în obținerea de avize pentru proiecte și lipsa unor evaluări adecvate în sprijinul gestionării speciilor. Evaluarea [Fitness check] a Directivelor Natura 2000 a identificat nevoia de a îmbunătăți aplicarea Directivelor și coerența lor cu gama mai largă de obiective socio-economice, incluzând politicile UE în domeniul energiei, agriculturii și pescuitului."
Acest rezultat vine în urma unei campanii-record cunoscută drept #NatureAlert, care a fost condusă timp de doi ani de WWF, Birdlife, Friends of the Earth și European Environmental Bureau. Peste jumătate de milion de cetățeni europeni au solicitat Comisiei să mențină aceste acte normative și să le aplice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1137 secunde