Nu mai puteți munci? Vă puteți pensiona!

3506
Nu mai puteți munci? Vă puteți pensiona! - 24iuniefondpensionari-1372087879.jpg

Articole de la același autor

Sunt situații în viață când oricât ne-am dori să muncim, organismul nu ne ajută să facem față solicitării timp de opt ore pe zi. Din fericire, cei care și-au pierdut capacitatea de muncă sau aceasta le-a fost redusă, pot cere pensionarea pe caz de boală.

Când se pune problema pensionării pe caz de boală, la prima vedere, mulți sunt tentați să creadă că acest drept li se cuvine doar celor care au suferit un accident de muncă sau au contactat o boală în legătură directă cu activitatea prestată. Gabriela Goschin, director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Pensii Constanța ne-a explicat însă că acest drept li se cuvine și celor care se îmbolnăvesc de afecțiuni grave sau chiar obișnuite sau suferă accidente care nu au niciun fel de legătură cu munca prestată. Tocmai de aceea, în funcție de gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este împărțită în mai multe categorii, respectiv de gradul întâi (pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire), de gradul al doilea (pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire) și de gradul trei (pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, bolnavul putând să presteze o activitate profesională pe durata a cel mult jumătate din timpul normal de muncă).

Acte necesare

Dosarul pentru acordarea pensiei de invaliditate trebuie să conțină, după cum ne-a explicat Gabriela Goschin, în primul rând o cerere pentru înscrierea la pensie de invaliditate. Următoarele documente sunt decizia medicală eliberată de medicul expert al asigurărilor sociale; adeverința care să certifice încetarea plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă și cuantumul acesteia (unde este cazul); carnetul de muncă carnetul de asigurări sociale; alte documente cerute de legislația în vigoare privind vechimea în muncă sau vechimea realizată în alte sectoare de activitate, livretul militar, diploma de studii și foaia matricolă sau adeverința din care să reiasă perioada anilor de studii absolviți la zi, precum și certificarea absolvirii acestora; cei care au urmat o facultate în străinătate trebuie să facă dovada recunoașterii studiilor universitare de către statul român; adeverința privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite, dovada certificării stagiului de cotizare; dovada calității de beneficiar al Legii nr. 42/1990, al Decret Lege nr. 118/1990 (certificat de luptător și brevet) și, dacă este cazul, procura specială pentru mandatar. 


Formula de calcul

Cuantumul pensiei de invaliditate se calculează prin înmulțirea punctajului acordat prin decizia pentru pensia de invaliditate cu valoarea punctului de pensie. De reținut că persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca au dreptul la pensie de invaliditate dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta. De exemplu, până la vârsta de 20 de ani, stagiul minim este de 1 an, între 20 - 23 de ani, este de 2 ani, între 37 - 41 de ani, de 14 ani, între 45 - 49 de ani este de 20 de ani, între 57 - 60 de ani este de 26 de ani, iar peste 60 de ani este de 27 de ani.

Testul evaluării medicale

Evaluarea solicitanților pensiei de boală se face de către o comisie medicală desemnată de Casa Județeană de Pensii Publice. Totuși, după ce obțin decizia, pensionarii pe caz de boală trebuie să fie supuși unei așa-zise revizuiri medicale, la intervale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstei standard de pensionare - a precizat dr. Iuliana Botezatu, șefa Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Indiferent de motivele invocate, celor care nu reușesc să se prezinte la controlul medical obligatoriu li se suspendă plata pensiei chiar din luna următoare celei în care a fost programat pentru revizuire

Ce spun statisticile

Potrivit Institutului Naional de Statistică, la sfârșitul anului 2012, numărul celor pensionați pe caz de invaliditate era de 787.000, în scădere față de 2011 și 2010. Referitor la numărul mediu de pensionari înregistrați anul trecut, acesta a fost de 5,487 milioane persoane, în scădere cu 102.000 față de anul precedent.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5573 secunde