Numai lapte și miere! De astăzi, pensii mai mari pentru vârstnici

693
Numai lapte și miere! De astăzi, pensii mai mari pentru vârstnici - fotofondpensiimaimari-1567354824.jpg

Articole de la același autor

Începând de astăzi, poștașul le va aduce pensii mai mari pensionarilor constănțeni. De la 1 septembrie, intră în vigoare majorarea promisă de Ministerul Muncii. Ministrul Marius Budăi a dat deja asigurări că sunt bani suficienți și că pensiile vor fi distribuite începând de astăzi. 


Pensionarii așteaptă cu nerăbdare să vadă câți bani vor lua în plus la această mărire. Unii sunt mai sceptici și spun că banii respectivi nu vor acoperi nici măcar scumpirile din ultima perioadă, alții cred că orice bănuț în plus este binevenit și speră că se vor descurca mai bine decât până acum. 


Începând cu 1 septembrie, valoarea punctului de pensie a crescut la 1.265 de lei, față de 1.100 de lei. Astfel, conform calculelor, majorarea pe care o vor avea pensionarii pe talon va fi de aproximativ 15%. Aproximativ 5 milioane de pensionari vor beneficia de această majorare. Creșterea este prevăzută încă din 2018, dar și de noua Lege nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. 


De asemenea, pensionarii care primesc indemnizație socială vor lua bani mai mulți. Pensia socială urcă de la 640 la 704 lei. Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009, beneficiază de "indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari". 


"Sunt bani destui!" 
Ministrul Muncii, Marius Budăi, consideră că nu vor fi probleme și că pensiile majorate vor fi distribuite începând de astăzi. 
"Suntem cu toate pensiile recalculate. Taloanele sunt tipărite, sunt făcute primele plăți către Poșta Română. De luni, începem efectiv plata noilor cuantumuri de pensii. După cum știți, prin Ordonanța nr. 114, am prevăzut această majorare de punct de pensie, astfel încât la construcția bugetului pe anul 2019 am avut bază legală și am majorat", a anunțat ministrul, la sfârșitul săptămânii trecute, la Mamaia. 


Și mai mulți bani, la anul… 
Următoarea majorare va fi anul viitor, când punctul va crește cu peste 500 de lei, adică de la 1.265 la 1.775 de lei. Creșterea va fi pusă în plată de la 1 septembrie 2020. 


De asemenea, la 1 septembrie 2021, punctul de pensie va mai creștere cu 100 de lei și va ajunge la 1.875 de lei. Tot atunci, va intra în vigoare noua lege a pensiilor, care va modifica semnificativ întregul mecanism pentru acordare a pensiilor minime, dar și modul cum se vor calcula pensiile, începând din 2021. 


Astfel, cuantumul pensiei va fi determinat prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Punctul de referință va avea o valoare de 75 de lei. Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4663 secunde