Numeroase țări nu dispun de echipament suficient pentru a depista rapid noul coronavirus

148
Numeroase țări nu dispun de echipament suficient pentru a depista rapid noul coronavirus - corona-1588951313.jpg

Articole recomandate

Numeroase țări nu dispun încă de echipament suficient pentru a depista rapid noul coronavirus, potrivit ONU, al cărui ajutor a fost solicitat de 200 de laboratoare din aproape 120 de state de la începutul pandemiei, informează agerpres.ro.


"Unele laboratoare din anumite regiuni nu au echipamentul necesar', a explicat Giovanni Cattoli, șeful unuia dintre laboratoarele aparținând ONU din Austria.


"Există o lipsă pe piața internațională a unor componente, deoarece există o cerere ridicată la nivel mondial", a adăugat el.


Administrate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), laboratoarele ONU sunt situate în Seibersdorf, la circa 40 km de Viena.


Acestea dezvoltă metoda de testare cel mai des folosită la nivel mondial, RT-PCR în timp real, ceea ce face posibilă stabilirea celui mai precis diagnostic posibil în doar câteva ore. Această tehnică este utilizată în prezent numai în laborator.


Însă numeroase țări au încă nevoie de ajutor pentru a o implementa masiv. Substanțele necesare pentru realizarea testelor, "în special reactivi", continuă să facă obiectul "unei penurii critice" și se depun toate eforturile pentru accelerarea achizițiilor, căutându-se în același timp reactivi alternativi, a mai spus Cattoli.


În parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), AIEA formează experți din întreaga lume pentru a utiliza RT-PCR și le furnizează echipamente. Agenția a primit solicitări din partea a 119 state membre pentru a echipa 200 de laboratoare, a precizat Giovanni Cattoli.


Bosnia și Herțegovina, Letonia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Maroc, Nigeria, Burkina Faso, Kenya, Senegal, Togo, Lesoto, Iran, Liban, Malaezia, Filipine, Sri Lanka, Thailanda și Peru au primit deja kituri finanțate de AIEA.


Pentru aceasta din urmă, există lecții care trebuie învățate din criza actuală. "Nu ar trebui să ne bazăm pe un singur tip de test, ci ar trebui să ne dotăm cu un portofoliu de teste și reactivi, pentru a fi gata să avem un plan B și, eventual, un plan C, pentru a răspunde eficient și rapid" la o nouă pandemie, a mai spus Giovanni Cattoli.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8188 secunde