O fetiță din Marea Britanie a paralizat la scurt timp după ce a fost vaccinată împotriva cancerului de col uterin

674

Articole de la același autor

O fată de 12 ani din Liverpool, Marea Britanie, a paralizat la scurt timp după ce i-a fost administrat vaccinul împotriva cancerului de col uterin, însă Agenția de Reglementare a Medicamentelor susține că nu a fost vorba despre reacții adverse ale vaccinului, relatează agenția de știri NewsIn.
În urmă cu aproape două luni, Ashleigh Cave a leșinat la o jumătate de oră după ce a fost vaccinată în cadrul unui program național, iar în prezent este paralizată și se află internată la Spitalul de Copii Alder Hey, potrivit mamei sale, citată de presa britanică.
Medicii din spital susțin că nu pot afirma cu certitudine că boala fetei nu este o reacție la vaccin, însă Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Asistenței Medicale (MHRA) consideră că eleva de 12 ani nu a paralizat din cauza vaccinului.
În țara noastră, Ministerul Sănătății a demarat, pe 24 noiembrie, campania națională de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin. La nivel național, peste 70% dintre părinții ale căror fiice erau programate să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin nu au fost de acord.
În județul Constanța, doar 50 din cele 3.190 de fetițe de clasa a IV-a au fost vaccinate împotriva cancerului de col uterin, după cum a declarat pentru "Cuget Liber" dr. Tanța Culețu, directorul executiv adjunct al Autorității de Sănătate Publică a Județului Constanța. Primele 30 de fetițe au fost vaccinate în prima săptămână de derulare a campaniei, iar după câteva zile alți 20 de părinți au acceptat imunizarea.

Fetițele din centrele de plasament n-au fost imunizate
Nicio fetiță de 10 ani din sistemul de protecție a copilului Constanța nu a fost vaccinată împotriva cancerului de col uterin. Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Constanța, ne-a spus că în centrele de plasament sunt peste 30 de fetițe care au împlinit 10 ani. "Noi nu ne puteam asuma riscul vaccinării fetițelor și astfel am solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Copilului un punct de vedere. Autoritatea a cerut un răspuns scris Ministerului Sănătății. Până în prezent, direcția nu a primit niciun răspuns oficial", ne-a spus Roxana Onea.
De asemenea, o solicitare asemănătoare a fost înaintată și Consiliului Județean Constanța, care este reprezentantul legal al orfanilor. Nici părinții care și-au păstrat drepturile legale asupra copiilor n-au decis în privința imunizării.

Dozele de vaccin, la păstrare
În prezent, în evidențele medicilor se află aproximativ 2.950 de declarații de refuz. 175 de părinți au declarat că sunt, deocamdată, indeciși. Medicii constănțeni au participat, la începutul lunii, la o altă ședință de informare privind vaccinarea.
Dozele de vaccin distribuite medicilor, care nu au fost deocamdată folosite, vor fi aduse la sediul Autorității de Sănătate Publică, unde există condiții de depozitare. În luna ianuarie, celor 50 de fetițe le va fi administrată a treia doză de vaccin.
Cele 3.660 de doze de vaccin neutilizate vor rămâne la sediul ASPJ.
În privința elevelor nevaccinate ca urmare a refuzului părinților, reprezentanții Ministerului Sănătății precizează că, în cazul revenirii asupra deciziei, se poate solicita vaccinarea la viitoarea campanie, în care vor fi incluse elevele aflate acum în clasa a treia.
Eventualele cantități de vaccin neutilizate vor intra în circuitul medical în toamna lui 2009, odată cu reluarea calendarului de vaccinare. Vaccinul expiră în 2010.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8977 secunde