O nouă grevă stă să explodeze! Federaţia Solidaritatea Sanitară a demarat procedurile pentru protest

197
O nouă grevă stă să explodeze! Federaţia Solidaritatea Sanitară a demarat procedurile pentru protest - img00931024x683-1685967691.jpg

Articole de la același autor

Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat luni că a parcurs paşii legali, deschizând conflictul colectiv de muncă şi că a demarat culegerea semnăturilor pentru grevă, nivelul de referinţă fiind ca minim jumătate din sector să semneze pentru participarea la proteste.


„Pentru corecta informare a publicului şi politicienilor privind legitimitatea revendicărilor ce fac obiectul protestelor, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” continuă prezentarea analitică a problemelor şi nedreptăţilor cu care se confruntă angajaţii din sănătate. (..) Infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii (…) sunt angajaţii cei mai afectaţi de disfuncţionalităţile legii salarizării unice, aceasta fiind o sursă continuă de inechitate”, precizează Federaţia „Solidaritatea Sanitară" într-un comunicat.


Sindicaliștii spun că este singura categorie de personal din întregul domeniu bugetar care nu beneficiază nici la ora actuală de salariile de bază prevăzute în legea salarizării pentru anul 2022. Acesta este una dintre multele situaţii care dezvăluie adevăratul sens al sloganului „Sănătatea a avut prioritate în legea salarizării”.


“Are cea mai mare parte a salariilor de bază la nivelul minim pe economie. Această situaţie este generată fie de locul din ierarhie, fie de faptul că salariul de bază prevăzut în lege este sub nivelul salariului minim pe economie, aplicându-se acesta din urmă. Deoarece au salariile de bază situate în zona salariului minim pe economie, angajaţii din categoria personalului auxiliar sanitar beneficiază în cea mai mică măsură de ierarhia salarială din legea salarizării. 
Are drepturile aferente participării la asigurarea continuităţii îngrijirii pacienţilor şi lucrului în diferite condiţii de muncă stabilite prin raportare la salariul de bază de la 1 ianuarie 2018, în cea mai mare parte a cazurilor acesta fiind salariul minim pe economie din anul 2018. În consecinţă, într-o bună parte a cazurilor, salariile infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierilor constituie o combinaţie dintre două salarii minime pe economie: cel din anul 2018 şi cel actual. Astfel, în aceste cazuri salariul de bază este stabilit la nivelul salariului minim pe economie actual, iar restul drepturilor sunt stabilite prin raportare la salariul minim pe economie din anul 2018”, afirmă sindicatul.


Potrivit Federaţiei, ”este categoria cea mai afectată de neactualizarea indemnizaţiei de hrană, din cauza ponderii pe care aceasta o reprezintă raportat la salariul de bază: nivelul de referinţă ar trebui să fie de cca. 16,5%, aceasta fiind în schimb de doar cca. 10,5% şi este afectat de deficitul de personal în egală măsură cu celelalte categorii profesionale din sistemul public de sănătate.


Federaţia „Solidaritatea Sanitară" solicită pe termen lung, aplicarea proiectului noii legi a salarizării, aşa cum a fost stabilit iar pe termen scurt acordarea salariilor de bază la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022, plata corectă a continuităţii prin raportarea sporului de tură şi a celui pentru lucrul în zile libere/sărbători legale la salariul de bază în plată, utilizarea valorii coeficientului de ierarhizare la nivelul salariului minim brut pe economie în plată (3000 lei), inclusiv pentru stabilirea valorii indemnizaţiei de hrană şi acordarea drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivel de sector public de sănătate prin finalizarea negocieri şi înregistrarea acestuia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5528 secunde